Eilean Donan jedan je od najprepoznatljivijih dvoraca Škotske – a to puno govori kada je riječ o Škotskoj. Činjenicu da se uspio istaknuti u moru romantičnih škotskih dvoraca duguje djelomično i svom položaju. Naime, nalazi se na otočiću do kojeg vodi mali kameni most. Okružen je zelenim brdima i jezerom koje zapravo tvori more prodirući duboko u unutrašnjost kopna.

Sam dvorac potječe iz 13. stoljeća i tijekom svoje povijesti iznova je građen barem četiri puta. Posljednji put uništen je u pobunama i sukobima plemićkih obitelji 18. stoljeća. Nakon toga ostao je sam i zapušten na otočiću idućih 200 godina.

Ono što danas vidimo restauriran je, moderniji dvorac napravljen prema skicama starog. Unutarnji hodnici i prostorije uređeni su kao da još netko ovdje živi: portreti članova plemićke obitelji i ratnika krase kamene zidove, starinski namještaj, hladno oružje i posuđe svjedoče načinu života u feudalnom dobu, a audio vodiči dostupni su svima koji žele znati malo više detalja.

Posebno su zabavni kvizovi i puzzle pomoću kojih ćete sigurno lakše provjeriti i upamtiti informacije i zanimljivosti o ovom dvorcu.

Otvoren je javnosti 1955. godine i odmah postao jedna od najpopularnijih atrakcija. Svake godine posjeti ga nekoliko stotina tisuća ljudi i treći je najposjećeniji dvorac Škotske. Mediji ga opisuju kao najčešće fotografiran spomenik Škotske i nacionalni simbol.

Ako vam djeluje odnekud poznato, ne varate se: njegove konture krase brojne škotske proizvode (naročito viski) i pojavljivao se u brojnim serijama i filmovima poput onog o kraljici Elizabeti. No, svi koji su ga posjetili klimaju glavom: još je ljepši uživo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju