Park zvan Victor's way nalazi se blizu sela Roundwood sat vremena vožnje od Dublina. Privatni park osmišljen je kao oaza u koju mogu pobjeći svi oni kojima nedostaje mira, tišine i zelenila, što je s vremenom mamilo sve više ljudi, mladih, obitelji… I stvorilo neočekivan problem zbog kojeg je čak demonstrativno zatvoren 2015. godine.

Ponovno je otvoren godinu dana kasnije, ali ovaj put pod posebnim upozorenjem. Vlasnici parka zovu ga „mjestom za kontemplaciju odraslih, a ne zabavnim tematskim obiteljskim parkom“ – i žele da tako ostane. Štoviše, kažu kako preferiraju posjetioce između 28 i 60 godina, a voljni su progledati kroz prste i onima između 18 i 28, te starijima od 60. Hm!

No, nije potrebno mnogo da bismo shvatili zašto – pogledajte kako izgledaju skulpture u parku pa sami procijenite koliko ste liberalan roditelj 😉

Naime, skulpture koje ga krase inspirirane su istočnjačkim religijama i vjerovanjima, pa ćete sresti hinduistička božanstva i motive slonova, ali i brojne motive eksplicitnije prirode i objašnjenja za publiku stariju od 18 godina.

Nijemi kipovi govore tisuću riječi…

Za izradu gotovo 40 skulptura skulptura bilo je potrebno 20 godina, a glavna ideja bila je prikazati duhovni razvoj čovjeka, naročito onima koji prolaze kroz krizna i problematična razdoblja u životu.

Neke skulpture simboliziraju probleme modernog društva, pa zbog toga mogu biti i pomalo uznemirujući. Primjerice, „Podijeljen čovjek“ prikazuje čovjeka koji sam sebe trga na dva dijela, ukazujući na mentalno stanje rastrojene osobe. U ovom slučaju to je 30-godišnjak koji ne može odlučiti u kojem životnom smjeru krenuti.

Posebno sablasna skulptura je ona čovjeka koji ne može izaći iz vode, kao da je ukopan u nju. Predstavlja ono što se u popularnoj kulturi zove „burnout“, ili izgorijevanje, najčešće od posla. Pojedinac pritom gubi doticaj sa stvarnošću a kip upozorava kako trčanje u krug i ponavljanje istih loših navika dodatno ubijaju čovjeka.

Neke skulpture su tako popraćene opisima psihološkim stanja i idejama kako si pomoći.

Svi oni odmaraju u zelenilu koje se prostire na devet hektara površine, a krase ga i mali potoci i šumovita područja. Većinu skulptura izradio je sam vlasnik parka, Victor Langheld, koji je velik dio života proveo u Aziji, tj. Tajlandu, Japanu, Šri Lanci…

Posvećen je Alanu Turingu, slavnom engleskom matematičaru i teoretičaru računalstva po kojem je ime dobio i Turingov test inteligencije računala, tj. programske potpore. Ove godine će osvanuti i na novoj britanskoj novčanici od 50 funti.

Park je otvoren javnosti u ljetnim mjesecima. Sa sobom ponesite kameru, pet eura za ulaz i što još… Ah, da, potvrdu da ste odrasli zreli ljudi :D

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju