Lijep, sređen, uredan, povijesno bogat – sve su to epiteti koji se mogu vezati uz Salzburg. Grad je popularan među turistima, a ako se odlučite otići u njega, evo nekoliko stvari koje se svakako isplati napraviti...

Pjesma iz opatije u ranu zoru

Dok zora sviće nad Alpama popnite se strmim stepenicama Nonnbergstiegea kako bite došli do Stift Nonnberga do 6.45 ujutro. Tu ćete čuti časne sestre kako pjevaju gregorijanske korale u jednoj od najstarijih europskih opatija. Utemeljio ju je sveti Rupert, svetac zaštitnik Salzburga davne 715. godine.

Ako vam se ovo čini kao deja vu, nemojte se čuditi. Moguće da ste već vidjeli časne sestre kako plešu valcer u ovoj opatiji u slavnom filmu „Moje pjesme, moje snovi“ s Juliom Andrews u glavnoj ulozi. A ako niste ranoranilac, ne brinite, jer njihovu uzbudljivu pjesmu možete ponovno čuti u 17:15 sati radnim danom, u 17 sati subotom i u 16:30 h nedjeljom.

Tragom „Moje pjesme, moji snovi“

Ako ste zaljubljenik u film "Moje pjesme, moji snovi" možete krenuiti i na biciklističku turu koja vas vodi na filmske lokacije i uživati u glazbenim klasicima Do-Re-Mi, Sixteen Going on Seventeen, So Long, Farewell... Tura traje pola dana i njome se obiđe dobar dio grada. Imajte na umu da se biciklističke ture organiziraju od travnja do listopada, a najpopularnije su upravo ljeti.

Osvojite planinske vrhove

Smješten na njemačkoj granici, Untersberg je visok 1973 metara i omogućava vam uživanje u planinskim krojolicima na rubu grada. Prošaran poljskim cvijećem, stjenoviti vrh prošaran je pješačkim stazama koje otvaraju senzacionalne poglede na Salzburg, dolinu Rositten i tirolske, salzburške i bavarske Alpe.

Od gornje stanice žičare možete lutati laganim stazama do vidikovaca kao što su Geiereck (1805 m) i Salzburg Hochthron (1853 metara) ili nekoliko sati pješačiti preko kraške visoravni do ledene špilje Schellenberg preko granice u Bavarskoj. U svakom slučaju, ponesite čvrste čizme i flis ili jaknu, jer su temperature ovdje znatno niže nego dolje u dolini.

Salzburg Salzburg (Foto: Getty Images)

Osjetite Mozarta (i ostale glazbene velikane)

Ako volite Mozarta, ali ne i pomisao da njegove simfonije dijelite s gomilom drugih turista, odite u palaču Mirabell. U ovoj fantastičnoj palači iz 17. stoljeća održavaju se intimni koncerti komorne glazbe u Marmorsaalu (Mramorna dvorana), raskošnoj konfekciji od štukature, mramora i freski. Međunarodno priznati ansambli i solisti izvode djela Mozarta i drugih slavnih skladatelja poput Vivaldija, Haydna i Beethovena. Koncerti se održavaju svakog dana (osim petka i ponedjeljka) u 20 sati. Ulaznice su prilično tražene stoga ih rezervirajte na vrijeme.

Doživite austrijsku gastronomiju

U Salzburgu postoji mnogo otmjenih restorana, ali ponekad sve što želite je ogromna šnicla pripremljena do zlatne savršenosti i uz dodatak povijesti. Upravo ćete to pronaći u Barenwirtu, toploj, drvenoj konobi koja radi od 1663. Gostionica se odriče svih novih prehrambenih trendova u korist dobrih staromodnih jela kao što su Bierbraten (pivska pečenka) s komadićima okruglica i kiselog kupusa, goveđi gulaš i Kasnocken (mini okruglice od sira s prženim lukom). Ako je vrijeme povoljno, smjestite se za stol na terasi s pogledom na rijeku Salzach.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju