Želite li upoznati Tursku kakva je bila nekoć, jedan od najboljih gradova za to je Safranbolu koji se smjestio na sjeveru zemlje, otprilike oko 100 km južno od Crnog mora. Grad s više od tisuću povijesnih spomenika, koji uključuju džamije, mauzoleje, fontane i hamame nalazi se na popisu najbolje očuvanih povijesnih gradova na svijetu. Podsjeća li vas njegovo ime na šafran, niste daleko od istine. Grad je dobio ime od grčke riječi za taj cijenjeni začin, a nekoć je bio poznat kao Saframpolis (Grad šafrana), zbog tradicije uzgoja i trgovine skupocjenim začinom.

Tradicionalan način proizvodnje još uvijek živi u obližnjem selu Davutobası koje slovi kao uzgajalište najboljih šafrana na svijetu. Safranbolu je nekoć bio važna karavanska stanica duž Puta svile, drevnog trgovačkog puta između Kine i Zapada. U 18. stoljeću, kada je bio istaknuti otomanski grad, njegove popločane ulice bile su prepune džamija i hamama.

Nekadašnji karavan-saraji, odnosno konačišta na trgovačkom putu koja su željela dobrodošlicu karavanama, danas dočekuju neke nove goste, a trgovci i dalje imaju pune ruke suvenira – od ručno rađenih sapuna do lokuma s okusom šafrana. Prepoznatljiv simbol Grada šafrana upravo su stotine načičkanih kuća s kamenim pročeljima, obložene drvetom i s crvenim krovovima, koje čine fantastičan prizor. Građene su tako da jedna drugoj ne zaklanjaju pogled.

Tipične kuće u Safranbolu ne samo da su lijepe, nego su i „pametne“ – predstavljaju izvrsni primjer održive arhitekture i društveno odgovornog projektiranja. Osmišljene tako da se mogu prilagoditi velikim razlikama u temperaturi između ljeta i zime kako bi tijekom cijele godine temperatura bila ugodna. Lokalno drvo i kamen pružaju izvrsnu toplinsku izolaciju, a posebnim otomanskim dizajnom postižu se bolje prirodna ventilacija u dnevnom boravku. Stropovi prostorija koje su se rjeđe koristile sagrađene su znatno niže u odnosu na druge kako bi se manje energije trošilo na grijanje. Kako bi se kuće lakše zagrijale imale su kuhinje na prvom katu.

Stanovnici Safranbolua često su imali dvije kuće i selili su se između Şehira – donjeg dijela grada koji je bio topliji i služio kao zimska rezidencija – i Bağlara, gornjeg dijela grada koji je bio vjetrovitiji i hladniji te je stoga služio kao ljetna rezidencija.

"Kuće u Safranbolu dizajnirane su tako da vas ljeti hlade, a zimi griju", objasnila je Özlem Özen za BBC, vlasnica tristo godina stare kuće koja danas služi kao butik hotel Çamlıca Konağı.

Osim po posebnoj arhitekturi, Safranbolu je poznat i po srdačnim domaćinima i prijateljskoj atmosferi, zanimljivim muzejima te povijesnim bazarom. Ljubitelji šetnji mogu protegnuti noge do brda Hidirlik, ili nekog drugog vidikovca u blizini, s kojeg puca pogled za pamćenje. Energiju možete vratiti nekim slasnih jela, kao što je tradicionalni specijalitet baduma, od riže, tijesta i mljevenih oraha - a ne zaboravite niti na tipićnu tursku kavu. 

Slučajna atrakcija: Čarobni prolaz koji je pogreškom postao senzacija u Sjevernoj Irskoj Dark Hedges - 3 Dark Hedges - 4 Dark Hedges - 5 +2 Dark Hedges - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju