Kada se tradicionalna arhitektura i zdanja od drveta pomaknu na još jedan, viši nivo, dobivamo čuda kao što su turopoljske ljepotice u Hrvatskoj, mračne skandinavske crkve na sjeveru, rustikalne palače Rusije… Ili primjerice, Kizhi kompleks nedaleko od St. Petersburga.

Kompleks se nalazi na jednom od otočića jezera Onega u regiji Karelia. Nekad živahno mjesto u srednjem vijeku danas je uglavnom napušteno i ostala je samo mala seoska zajednica.

Na otoku vladaju mir i tišina prirode, pa su stoga i neke drvene crkve iz ostalih dijelova regije preseljene ovdje „na sigurno“. Jedna od njih je tako i Crkva Lazarova uskrsnuća, za koju se procjenjuje da je najstarija preostala drvena crkva u Rusiji, iz 14. stoljeća.

Tako je Kizhi otok postao svojevrsni muzej na otvorenome s gotovo 90 drvenih konstrukcija – crkvi, štala, mlinova, seljačkih kuća... Danas je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, a lokalni muzej sadrži čak 41 000 očuvanih predmeta koji svjedoče nekadašnjem životu.

Najveća i najpoznatija među njima jest zapanjujuća crkva koja ima tako specifičan izgled da ju lokalci smatraju osmim čudom svijeta. Tu se rodila i legenda o Nestoru koji je izgradio ovo čudo visoko 37 metara bez korištenja čavala. Imao je samo drvo, sjekiru i dobru volju.

Znanstvenici i UNESCO potvrdili su kako je izgrađena od drveća iz okolnih šuma potječu još početkom 18. stoljeća. Ono što još više fascinira su brojni valoviti zvonici koji se predivno (i pomalo sablasno) uklapaju u cijelu sliku.

Slične crkve na ovom mjestu spominju se u spisima iz 16. stoljeća, no nažalost uništene su u požarima i udarima gromova. Današnja zdanja podignuta su na njihovim mjestima i inspirirane nekadašnjim izgledom.

A sad još jedan dobar dio. Premda su često ovakvi drveni dragulji i stare ruske daće smještene negdje u bespućima ogromne zemlje, Kizhi otok nije tako nedostupan. Da, trebat će vam skoro pola dana vožnje od Sankt Petersburga, no putem prolazite kraj predivnih jezera Ladoga i Onega. Ladoga je jedno od najvećih jezera svijeta, a površina mu je otprilike kao i trećina Hrvatske.

Treba li uopće spominjati ljepote ruskih šuma, beskraja prirode, rijeka i praznih cesti koje do njega vode? Da putovanje bude romantičnije, možete poći i vlakom, a do Kazhi otoka vode čamci i brodovi - iskustvo je posebno lijepo u proljeće i ljeto pred zalazak sunca…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju