Dok je američka cesta Route 66 poznata u cijelom svijetu, tzv. Route 50 ne uživa ni komadić njene popularnosti – iako njen nadimak zvuči vrlo primamljivo. Naime, Rutu 50 mediji su krajem 1980-ih proglasili „najusamljenijom američkom cestom“: na njoj nema nikakvih značajnih sadržaja niti turističkih atrakcija.

Čovjeku dođe da se sažali nad njom i baci na road-trip samo kako bi joj napravio društvo i spasio ju od zaborava. No, i tu uskaču mediji s upozorenjem: „Nemojte putovati njome osim ako baš nije nužda, a u tom slučaju ponesite sav adekvatan pribor za prvu pomoć i osnovne potrepštine za preživljavanje.“

Pa dobro, što li je ova jadna cesta skrivila? Izgleda da su se mnogi to zapitali jer je nakon ovakvih natpisa promet na njoj živnuo.

Čak je i sam „kralj horora“, Stephen King, 1991. godine krenuo ovom cestom u potrazi za inspiracijom. I našao ju je – u obliku lokalnih legendi o duhovima poginulih kineskih rudara koje se još može vidjeti kako prelaze cestu i opsjedaju gradić Ruth. Tko je čitao roman „Desperation“, zna o čemu se radi.

Nije baš da se nema što za vidjeti…

Ruta 50 dugačka je oko 4 700 kilometara. Povezuje Ocean City u Marylandu i West Sacramento u Kaliforniji i pritom prolazi uglavnom ruralnim dijelovima SAD-a. Što znači, stotine kilometara ispunjenih – ničim! Samo pustoš, pijesak, ogromne puste doline i planinski vrhovi u daljini. Barem je tako dok prolazite kroz Utah i Nevadu.

No, nemojte misliti da cijelim putem nema baš ničega. Usput možete svratiti na jezero Tahoe, povijesni park Fort Churchill State, brojne napuštene gradove, Nacionalni park Great Basin, Muzej željeznice i starih vlakova, stare krčme i barove s čudovišnim hamburgerima i onom pravom američkom „vibrom“ iz filmova…

Tu i tamo možete naletjeti na napuštene gradove, stare benzinske pumpe, i tragove stare ceste na čijim je temeljima podignuta Ruta 50. Cesta je originalno izgrađena sredinom 19. stoljeća za vrijeme tzv. „zlatne groznice“ kada je otkriveno zlato u Kaliforniji, tj. kod grada Sacramenta. Ovo je u svega nekoliko godina privuklo čak 250 000 kopača i avanturista u karavanama i kočijama. Tada je današnja Ruta 50 bila sve samo ne usamljena.

Nevada je prihvatila da je prošlost prošlost, pa je bez problema prigrlila sadašnji nadimak „najusamljenije ceste“ i iskoristila ga u turističke svrhe. Na kraju krajeva, taj nadimak cesta najviše duguje baš ovoj saveznoj državi i njenim prostranstvima.

Prije putovanja ovom cestom, možete zatražiti i brošuru na stranicama Travel Nevada. Dobit ćete mali „vodič za preživljavanje“ koji može biti i zgodan suvenir, jednom kad sve ovo „preživite“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju