Najveća europska luka i drugi grad po veličini u Nizozemskoj nedavno je ugostio Eurosong na kojem su trijumfirali Talijani. No i s Eurosongom i bez njega Rotterdam je pun zanimljivih stvari koje se isplati vidjeti, pa krenimo redom...

Grad rijeka

Rotterdam leži na obalama rijeke Nieuwe Maas, koja pripada jednom od tokova rijeke Rhone. Upravo su to izvrsne vijesti za izletnike jer takav položaj donosi mnogo pomorskih priča, a jedna od njih je svakako sjajni Pomorski muzej. Prisutnost rijeka također podrazumijeva i mostove. Erazmov most posebno je vrijedan spomena, dovršen je 1996. godine te spaja sjeverni i južni dio grada.

Za ljubitelje dobre hrane

Nizozemska je poznata po palačinkama i raženom kruhu, a ljubitelji hrane ne smiju propustiti posjet Markthalu. Iako se ovdje nalaze i poslovni i stambeni prostori, ujedno se nalaze i brojni restorani i tržnice. Kad već spominjemo restorane, recimo kako se u Rotterdamu može pronaći svašta – od povoljnih zalogajnica pa sve do onih restorana koji se diče Michelinovom zvjezdicom.

Mješavina starog i novog

U gradu, kad je riječ o arhitektonskom stilu, vladaju željezo i beton. Razlog tome vrlo je jednostavan – u Drugom svjetskom ratu grad je bio porušen, pa je moderniziran i ponovno izgrađen. Ipak, neka su mjesta ostala pošteđena od bombardiranja, a jedno od njih je i Delfshaven, stara luka koja je danas jedno od najpitoresknijih mjesta u gradu. Kad ste već tamo, obvezno se osvježite hladnim pivom u pivovari De Pilgrim.

Ostala mjesta vrijedna spomena

Ako stižete u Rotterdam vlakom, vaša tura može započeti odmah na kolodvoru. Naime, željeznički kolodvor impresivna je građevina kojom dnevno prošeće više od 110 tisuća ljudi.

Zoološki vrt napravljen je na poseban način te su životinje podijeljene prema kontinentima i zemljama. Ovdje je moguće pronaći i rijetke vrste, poput crnog nosoroga i polarnog medvjeda. Ako putujete s djecom, zoološki je svakako sjajan odabir.

Djecu, ali i odrasle, sretnima će učiniti i posjet Miniworldu Rotterdam. Tu možete razgledati moderni i stari grad u minijaturnom obliku te dobiti mnoštvo informacija o četvrtima i građevinama. Stoga, ako želite izbjeći razgledavanje autobusom, a vidjeti što više, možda ni to nije loša kombinacija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju