Fotografa Borisa Trogrančića lutanja predivnom Bosnom i Hercegovinom ovog su puta odvela do Duvanjskog polja i nevjerojatne rijeke Šuice, ponornice koja izvire južno od Kupreškog polja, nedaleko od Livna. Prizori koje je snimio doista su fascinantni, a pogledati ih možete u našoj galeriji.

"Veliki putopisac Zuko Džumhur, na putovanju od Travnika prema Jadranu, zastao je u ovom kraju i opisao Šuicu kao najkrivudaviju rijeku na svijetu", priča nam Boris i dodaje kako je rijeka izuzetno atraktivna za ribolov, preciznije – mušičarenje.

"Ovdje se spajaju putevi prema Livnu, Kupresu i Tomislavgradu, a preko te najkrivudavije rijeke u obliku luka pruža se Galečki most za koji se smatra da je izgrađen prije dvije tisuće godina", kaže Boris o Šuici, čiji je vodotok dug četrdesetak kilometara.

Kada je riječ o tome kako je rijeka dobila ime, fotograf objašnjava kako se rep raka u narodu naziva "šuja". Budući da su riječni rakovi Šuičini stanari, lako je zaključiti odakle ime krivudavoj rijeci.

Ako želite još ideja za izlete i otkrivanje prirodnih bisera, pogledajte Borisovu stranicu na Facebooku i  profil na Instagramu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju