Zapadno od Rima, na 800 metara visine, smjestio se Castel di Sangro, gradić u Abruzzu, koji djeluje poput kakvog vremenskog stroja u srednji vijek. Civita, povijesno središte grada krije ostatke dvorca i utvrđenih kuća iz 16. stoljeća. Ta se povijesna četvrt nalazi na najvišoj poziciji u gradu i idealna je polazišna točka za istraživanje. No sami grad i okolica savršeno su mjesto za one koji traže odmor od užurbanih rimskih ulica, prirodu, istraživanje povijesne arhitekture, vrzmanje slikovitim uličicama i mnogima najvažnije - guštanje u vrhunskoj hrani.

Castel di Sangro najbolje je otkriti pješice jer ćete tako najbolje upoznati slikovite crkve, palače i povijesne građevine, ali možda najpoznatije mjesto u gradu nekadašnji je samostan iz 16. stoljeća, u kojem se danas nalazi jedan od najboljih restorana u Čizmi. Restoran Reale, s čak tri Michelinove zvjezdice i prestižnim priznanjem Gambero Rosso za najbolji talijanski restoran, mjesto je vrijedno pozornosti zahvaljujući virtuoznom chefu Niku Romitu, kojem je gastronomska misija redefinirati shvaćanje talijanske kuhinje. Jedan od razloga zbog kojih se Reale našao u medijima diljem svijeta je i tasting meni na kojem nema mesa niti ribe.

U 14 vegetarijanskih jela glavnu ulogu igra povrće poput cvjetače, brokule, cikle, artičoka, luka i krumpira. Iza jela jednostavnih naziva, poput juhe od krumpira, gratinirane cvjetače ili artičoka i ružmarina, kriju se remek-djela gastronomije. Cijena takvog menija je 200 eura, ali mogu se naručiti i à la carte specijaliteti poput pastrve s lovorom i bademima, jegulje s limunom, češnjakom i čilijem, janjetine sa senfom i anisom ili pak goluba s pistacijama.

"Kroz intenzivno istraživanje, često usmjereno na zanemarene sastojke i tehnike, Niko Romito je pionir u onome što on naziva talijanskom hranom sutrašnjice. Očekujte precizne tanjure minimalne prezentacije, ali oštrog okusa. Karamela, slani limun i jabuka nalaze se uz teleći žele sa sušenim vrganjima i tartufima, dok je granita od sladića 'ponovno osmišljena' s octom i bijelom čokoladom", piše The World's Best 50 Restaurants, koji je ove godine pozicionirao Reale na 15. mjesto najboljih restorana na svijetu.

"Puštam jelima da govore umjesto mene te prenesu direktnu, otvorenu i iskrenu poruku", naglašava chef Niko Romito, koji tanjurima otkriva svoju viziju o evoluciji kuhinje i ulozi koju će hrana imati u budućnosti, kada će, kako kaže, održivost postati imperativ.

Jelovnik kao knjiga iz biologije: Francuski restoran u kojem se od 9 ujutro pije vino i jede teleća glava Lyon - 3 Lyon - 5 Lyon - 1 +1 Lyon - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju