Slikovito Rabeljsko jezero ili Lago del Predil smjestilo se u Julijskim Alpama u Italiji, oko deset kilometara južno od grada Tarvisio, blizu slovenske granice i prijelaza Predil.

Jezero je ledenjačkog podrijetla, a leži 959 metara nad morem. Voda mu je nekad zelena, nekad plava, duboka i bistra i u njoj se ogledaju prekrasni okolni planinski vrhovi. Ledeno je i ljeti pa će se rijetki odlučiti na kupanje, ali je zato savršeno za vožnju kanuom.

Turističkih sadržaja baš i nema, ali uz lijepu šljunčanu obalu jezera srest ćete mnoge rekreativce. Zahvaljujući čestom poslijepodnevnom vjetru tu je i Windsurf centar, a možete unajmiti daske za surfanje, kanue i SUP-ove. Ako su vam draže mirne vode, planirajte plovidbu jezerom u prijepodnevnim satima.

Otočić koji kao da pluta na jezeru od davnina zaokuplja ljudsku maštu. O njemu kruže mnoge legende, a najčešća je ona koja kaže da je ovdje nekada bila zelena dolina i grad u kojemu su živjeli ljudi tvrda srca. Jedne zimske noći u grad je stigla mlada žena s djetetom i nakon što je nitko nije htio primiti, našla je sklonište kod jedne skromne obitelji.

Te noći dolinu je pogodio potres, digla se ogromna oluja, a kiša je padala dok nije posve potopila dolinu i grad. Tako je nastalo jezero. Žena i dijete su iščezli, a od grada je ostala samo kuća skromne obitelji čiji su ostaci i danas vidljivi na otoku na sjevernom dijelu jezera.

Rabeljsko jezero okružuje duboka borova šuma s više označenih planinarskih staza i slikoviti goli alpski vrhovi od kojih su najznačajniji Lepa glava, Trbiška Krniška špica i Jerebica / Cima del Lago (2126 metara) čijim grebenom prolazi granica Slovenije i Italije.

Dva kilometra od jezera, u Belim Vodama početak je staze koja vodi na Jerebicu preko Jezerskoga sedla / Sella del Lago. Uspon nije najlakši, ali vrh će vas nagraditi čarobnim vidicima.

Posjet Rabeljskom jezeru možete spojiti s izletom na Bled od kojeg će vam trebati manje od sat vremena vožnje, ili na primjer, s istraživanjem magične doline Soče.

Ako dolazite s te strane možete stići preko prijevoja Predil ili prijevoja Vršić preko kojega vodi jedna od ljepših planinskih cesta u Sloveniji i sama je doživljaj koji si morate priuštiti.

  Autom, motorom ili biciklom: 50 serpentina za dobar dan u slovenskim Alpama Cesta preko Vršiča - 11 Cesta preko Vršiča - 1 Cesta preko Vršiča - 9 +7 Cesta preko Vršiča - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju