Teško je, bar malo, ne sažaliti se nad glavnim gradom Ekvadora - Quitom. Putnici ga često smatraju nezgodnim mjestom (s obzirom na visoku stopu kriminala) za zaustavljanje na putu do otočja Galapagos, a grad je nedovoljno cijenjena metropola bogata poviješću i jedinstvenim atrakcijama...

Putnici koji ipak pruže priliku Quitu brzo će otkriti privlačno mjesto prepuno kulture, čudesnih muzeja i ukusne hrane, a velik dio svega nabrojanog može se pronaći u njegovom izvanredno očuvanom povijesnom središtu koje je priznao UNESCO. Evo nekih od razloga zašto Quito zaslužuje biti kad-tad na vašem popisu destinacija koje ćete obići.

Upečatljivi stari grad

Podignut na pepelu grada Inka, povijesni stari grad Quita osnovali su Španjolci 1534. te je jedan od najvećih i najnetaknutijih primjera kolonijalne španjolske arhitekture na južnoj hemisferi. Povijesno središte toliko je upečatljivo i dobro očuvano da je to bio prvi glavni grad na svijetu koji je 1978. godine uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Najbolji način da počnete istraživati staru gradsku jezgru - čiji je veći dio područje samo za pješake, je da se malo odmorite na Plaza de la Independencia (ili Plaza Grande, kako je poznata mještanima). Nedaleko od predsjedničke palače, možete svjedočiti živopisnoj smjeni straže utorkom u 11 sati.

Trg s palmama mikrokozmos je života u Quitu. Ovdje obitelji razmjenjuju novosti dok se njihova djeca jure oko glavne fontane, a grupe muškaraca se skupljaju na klupama kako bi kartali dok se ulični zabavljači bore za pozornost. Usred svega toga su ulični prodavači koji prodaju empanade i kriške manga dok se vješto uvlače u gomilu i izlaze iz nje.

Quito - 4 Quito - 4 (Foto: Getty Images)

Jedinstvene crkve

Bez obzira odakle krenuli u povijesnoj jezgri, svako skretanje popločenom ulicom sigurno će dovesti do nekog značajnog arhitektonskog čuda, no tri su crkve koje zaslužuju posebnu pozornost. Crkva i samostan San Francisca, najveća je kolonijalna zgrada u gradu i gleda na trg koji nosi njezino ime. Više vjerski kompleks nego crkva, u njemu se nalaze katolička crkva, samostan, golema knjižnica i muzej.

Užurbani trg San Francisca idealno je mjesto za kušanje ekvadorske ulične hrane poput maduros con queso (prženih platana sa sirom). Za panoramu koja oduzima dah nitko se ne može mjeriti s neogotičkom Basilica del Voto Nacional. Ova zadivljujuća crkva najviša je bazilika u Južnoj Americi i pruža pogled na grad i okolno selo koji padaju u oči. Crkva koju također ne smijete propustiti je sjajna La Companía, čija raskošna zlatna unutrašnjost od zida do zida ostavlja posjetitelje zadivljenima.

Muzeji

Malo se gradova u Južnoj Americi može pohvaliti tako intrigantnom mješavinom muzeja kao što je Quito. Mali, ali blistavi muzej pretkolumbijske umjetnosti Casa del Alabado smješten je u ljupkoj vili iz 16. stoljeća i ističe umjetnička djela, skulpture i tekstil raznih domorodačkih populacija. Fundacion Guayasamin posvećen je najpoznatijem umjetniku Ekvadora, Oswaldu Guayasaminu. Smještena unutar njegovog bivšeg doma, zbirka je mješavina njegovog rada te osobne zbirke pretkolumbovskih artefakata i vjerske umjetnosti.

Za obitelji koje putuju s djecom, jedinstveni muzej vode Yaku ne smije se propustiti. Dijelom muzej, dijelom vodeni park, ovo je mjesto iz kojeg odu zadovoljni i djeca i roditelji. Popularan među lokalnim stanovništvom, ali uglavnom zanemaren od strane turista, očaravajući Museo del Pasillo posvećen je omiljenom glazbenom žanru Ekvadora. Ovaj s ljubavlju sastavljen prostor prati glazbenu povijest izlažući sve, od ručno izrađenih instrumenata do poznatih izvođača. Muzej čak organizira razne predstave, uključujući karaoke večer tradicionalne ekvadorske pjesme.

Quito - 5 Quito - 5 (Foto: Getty Images)

Gastronomija

Ležeran i ugodan, restoran Heladeria San Agustin radi više od 150 godina i nalazi se tik uz glavni trg. Posebno je prometno u vrijeme ručka kada se napuni do posljednjeg mjesta mještanima koji žele uživati u pristupačnoj tradicionalnoj ekvadorskoj kuhinji. Probajte ceviche ili seco de chivo (kozji gulaš) ili se odlučite za dnevni jelovnik, koji je uvijek jeftin i uključuje glavni obrok, piće i desert za manje od 10 eura.

Mjesto je također poznato po ručno rađenom sladoledu. Iako postoje deseci svježe napravljenih vrsta sladoleda, helado de paila se ističe. Restoran Casa Gangotena poslužuje vrhunska jela u luksuznom boutique hotelu Casa Gangotena, prekrasno obnovljenoj vili. Ima jedan od najpoželjnijih jelovnika u gradu i ponosi se izlaganjem bogatstva i raznolikosti ekvadorske kuhinje. Istaknuti jelovnik uključuje locro sitno, tradicionalnu juhu napravljenu od krumpira, kukuruza i sira, i bondiolu, svinjsku lopaticu mariniranu 72 sata i posluženu s lavandom i balzamičnim octom.

Ovo je najbolja plaža na svijetu: Pješčani raj okružen zapanjujućim plavetnilom Reynisfjara plaža, Island Plaža Eagle, Aruba Plaža Cable, Australija +0 Baia de Sancho najbolja je plaža na svijetu prema mišljenju putnika na Tripadviseru

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju