Prekrasno je doći na aerodrom, zaključiti kako nema nekog reda i proći bez puno čekanja. S druge strane, suprotnost tome je grozna – čekanje u redovima da biste se ukrcali na let zna izluditi i one najmirnije. Neki aerodromi se nalaze u prvom opisu, neki u drugom, a mi vam donosimo kojima je pripala čast biti u jednoj, a kojima u drugoj skupini…

Čekanje u redu je definitivno jedna od onih stvari koju nitko ne voli. No, ono je neizbježno dosadan, ali neophodan uvjet gotovo svakog zrakoplovnog putovanja. Prijava, predaja prtljage, sigurnosne provjere, granična kontrola, ukrcaj, preuzimanje prtljage i carina — popis mjesta na kojima morate stajati u redu u zračnoj luci dug je gotovo koliko i sami redovi.

Ali kada se minute pretvore u sate, čekanje u redu može prijeći iz neodređeno dosadnog u potpuno razarajuće za putnika, i dođe vam sve poslati k vragu i zažaliti zašto ste uopće krenuli na put.
Zračne luke teško se nose s povećanom potražnjom za letovima, uzrokujući kaos u putovanjima posljednjih nekoliko ljeta. A s povećanim brojem putnika dolazi i potencijal za velika kašnjenja.

Aerodrom Aerodrom (Foto: Unsplash)

Kako bi pomogla putnicima da planiraju unaprijed, tvrtka za iznajmljivanje kuća za odmor Casago sastavila je popis najboljih i najgorih zračnih luka u smislu vremena čekanja u redu, koristeći iskustva putnika sa stranice s airlinequality.com. Svaka recenzija dala je ocjenu od jedne do pet zvjezdica za vrijeme čekanja u redu, a to je analizirano kako bi se proizvela sveobuhvatna rang lista zračnih luka, koja je zatim organizirana po kontinentima.

Prema ovom istraživanju, pobjednička zračna luka se nalazi u našem susjedstvu. Beogradska zračna luka Nikola Tesla je najbolje ocijenjena zračna luka za čekanje u redu, sa 66,67 posto pozitivnih ocjena. Na drugom mjestu završio je aerodrom u Helsinkiju, a na trećem onaj u Stuttgartu. Četvrto i peto mjesto, zauzeli su internacionalni aerodrom na Malti, te zračna luka u Portu.

A najgora? To bi bila zračna luka Grenoble Alpes Isere u Francuskoj, s loših 1,59 posto ocjena od četiri ili pet zvjezdica. Štoviše, ona nije najgora samo u Europi, nego i u cijelom svijetu. Druga zračna luka gdje se morate naoružati strpljenjem je Berlin Brandenburg, a treća ona u francuskom Bordeauxu. U istoj zemlji je čekanje u redovima očito ogroman problem, s obzirom da se na četvrto mjesto plasirala zračna luka Pariz-Beauvais, a na peto London Stansted.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju