Svaki ljubitelj planinarenja sigurno je već bio, ili još mašta o famoznom Durmitoru – planini i nacionalnom parku u susjednoj Crnoj Gori. Prepun dolina i kanjona, jezera i osebujnih vrhova, ostaje predivna razglednica u sjećanjima svojih planinara.

Jedan vrh ističe se među ostalima svojim neobičnim padinama koje podsjećaju na počešljanu kosu ili slapove – možda bi baš on mogao biti vaš početak ili slijedeća epizoda planinarenja Crnom Gorom?

Vrh Prutaš nalazi se na 2 393 metra nadmorske visine, a poznat je po svojim „počešljanim“ prutovima koji se okomito spuštaju niz padine. Podno Prutaša prostire se Todorov dol kojim prolazi asfaltirani put, a odavde je zgodno krenuti u planinarsku avanturu do vrha. Upravo ovdje nastaju najpoznatije razglednice koje „foto-bombardiraju“ krave s tamošnjih livada.

Planinarite li na Prutaš, možete ga povezati i sa Škrčkim jezerima gdje se nalazi i planinarski dom. Ova zelena jezera smatraju se jednim od najljepših jezera durmitorskog kraja, a cijeli dojam možda zaokruži veličanstven prizor orlova kako se gnijezde u planinskim vrhovima.

Legenda o pastirskoj osveti

Uz ovaj dio Durmitora veže se i legenda o pastirskoj osveti. Sve počinje sa zaljubljenim parom, mladićem Todorom i djevojkom Ružicom, koji su živjeli u ovom idiličnom podneblju.

A tu su živjele i vile koje su se u noćima okupljale i plesale svoje kolo. Sviđao im se Todor, ali ne i činjenica da je njegovo srce pripalo Ružici. Jednog dana pozvale su ga na planinu, na ples uz pjesmu, rekavši mu da ne nosi oružje sa sobom.

No, Todor je bio seljak i premda nije ponio oružje, zaboravio je izvaditi nož koji je uvijek nosio u džepu. Sve bi prošlo dobro da vile usred gozbe nisu primijetile njegov nož. Osjetivši se izdanima, ljutito su ga podigle u oblake i bacile niz litice. Legenda kaže kako je tijekom pada Todor odvalio dio planine.

Njegova Ružica od silne tuge otišla je u planine, nikad se ne vrativši. Ostalo je samo njeno ime kao uspomena. Todorovi prijatelji odlučili su se osvetiti vilama. Dok su spavale, zavezali su im kose – kada su se probudile, počupale su si pramenove koje i danas možete vidjeti u obliku žutih travki na livadama podno Prutaša…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju