U moru vijesti o prvom, drugom, trećem valu, jedini valovi koji nas vesele su oni morski. No, danas smo našli i novu vrstu vala – premda je službeno riječ o veličanstvenoj kamenoj formaciji, nosi nadimak „Val“ zbog svog neobičnog oblika.

Put do njega odveo nas je u daleku američku državu Arizonu, gdje se smjestio kao zaštićeni nacionalni spomenik zajedno s tzv. Coyote Buttes i kanjonom Paria. Nemojte ga pomiješati sa slavnim arizonskim Kanjonom Antilope koji se nalazi nedaleko od njega.

Dio je formacija zvanih Vermilion Cliffs, a stijene koje ga čine izgledaju kao razmazana karamela koja se prelijeva preko stijena poput vala. Da su upadljive i impresivne, svjedoči podatak da se protežu od 944 do čak 1981 metar nadmorske visine.

Zbog pustinjske klime mogli biste pomisliti da ovdje nema nekog raskošnog života, no prevarili biste se. Ovaj krajolik je značajan za brojne biljne i životinjske vrste ovog područja, među kojima se posebno ističu ptice - orlovi, kondori i sokoli. Osim njih, ovdje žive i divlje koze i planinski lavovi.

No, nisu jedino divlje životinje stanovale ovdje. Ljudski tragovi sežu 12 000 godina u prošlost, a tu su živjeli i Indijanci čija stara sela, kuće i groblje još uvijek možete vidjeti. Ispod stijena prolazi povijesna staza zvana „Put medenog mjeseca“ kojim su Mormoni nekada putovali na svoja vjenčanja u kapelicu sv. Jurja u Utahu.

Premda za neke dijelove parka trebate posebnu dozvolu kako biste ušli, dobra vijest je ta da za najveći dio, pa tako i panoramsku vožnju oko parka, vam ona ne treba. Sjećate se prizora iz američkih filmova? Beskrajna cesta i prostranstvo, a ispred vas na horizontu samo ove masivne planine vatrenih boja. Neka uživancija počne!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju