Od djetinjstva slušamo priče o prolasku ispod duge koja u toliko raznih kultura sa sobom vuče brojna značenja i vjerovanja. Izazov prolaska ispod duge (još) nismo savladali, no našli smo nešto približno dobro – prelazak preko duge!

Naime, u središtu Kine, u području Sunan i Linze, smjestio se Nacionalni park Zhangye poznat po svojim šarolikim kamenim formacijama zbog čega ga smatraju jednim od najljepših kineskih krajolika.

Padine njegovih planina prešarane su raznim bojama zbog čega ga stranci lakše pamte kao „Planinu duga“. Njene „šare“ su dugačke i oštro odijeljene, zbog čega ju neki uspoređuju sa slojevima torte.

Nastale su potpuno prirodnim putem u međuigri povijesnog pomicanja tektonskih ploča, klimatskih uvjeta, erozija blata i pijeska pa valja napomenuti da ove planine nisu tako čvrste kao što izgledaju. Kretanje van označenih staza je zabranjeno, kao i dodirivanje fragilnih stijena i formacija.

Park se prostire na više od 300 metara kvadratnih, no dobro je znati da je u cijenu ulaznice uključena i vožnja shuttle busom koji vas vodi do raznih i međusobno udaljenih vidikovaca pa će vam to uštediti cijeli dan hodanja (ovu opciju možete i ne morate koristiti).

Najbolje doba za posjet je između proljeća i jeseni kada je vrijeme ugodno i sunčano. Boje za vrijeme sunčanog vremena najviše dolaze do izražaja pa pokušajte izbjeći oblačno vrijeme, a naročito zimsko kada se zbog hladnoća i snažnog vjetra ne preporučuje dolazak.

Sve u svemu, posjetitelji ističu kako je riječ o prekrasnom fenomenu zahvalnom za fotografiranje, a kako još nije preplavljen turistima, idealna je destinacija za ljubitelje dalekih putovanja i prirode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju