Kada se ove pravokutne zgrade s jarko obojenim crvenim krovovima proučavaju iz ptičje perspektive, izgledaju poput Tetris igrice ruskog znanstvenika Alekseja Pažitnova koja je bila popularna osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Riječ je zapravo o gradu na otoku Bhasan Char u Bengalskom zaljevu koji je izgrađen za izbjeglice iz Myanmara. Točnije, izgrađen je za prognane muslimanske pripadnike indoarijskog naroda Rohingyja u posljednje tri godine.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Svakog dana u nju se baca 4500 tona smeća: Je li ovo najzagađenija rijeka na svijetu?

Zgrade su izgrađene od betonskih blokova 1,2 metara iznad zemlje kako bi bile zaštićene od eventualnih poplava. Napravljeno je dovoljno stambenog prostora s električnom energijom i vodovodnim sustavom za oko 100.000 osoba.

Rohingyjima će biti na raspolaganju i zajedničke kuhinje, igrališta, skloništa u slučaju vremenskih nepogoda, a osiguran je i prostor za crkve, bolnice, škole, trgovine i groblje.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Nije fikcija! Vatreno polje koje spašava milijune ljudi od gladi

U hitnim slučajevima stanovništvo se može poslužiti i uslugama dvaju heliopada na ovom relativnom mladom otoku od 40 četvornih kilometara koji je formiran 2006. godine. Bhasan Char je povezan i brodskom linijom s otokom Sandwip koji je udaljen oko šest kilometara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju