Na sjeveroistoku Španjolske, nedaleko od granice s Francuskom, nalazi se pokrajina Huesca s istoimenim gradom koja privlači pozornost putnika koji traže neutabane puteve. Poznata po poplavljenim i napuštenim selima, planinskim i brdovitim područjima, Huesca privlači planinare i zaljubljenike u prirodu. Ovdje ćete vidjeti planinu Aneto, inače najvišu planinu Pirenejskog poluotoka. Tu je i Mont Perdu, u kojem se nalaze dva najveća i najdublja europska klanca, Ordesa (nacionalni park) i Pineta. A jedan od prizora koji privlači pozornost možete vidjeti na akumulacijskom jezeru Mendiano.

Potopljeni crkveni toranj iz 16. stoljeća jedina je građevina koja daje naslutiti da je na tom mjestu nekoć bilo selo koje je izbrisalo umjetno jezero, jedan od najvećih rezervoara u Španjolskoj. Ovisno o razini vode, toranj ponekad izroni, a ponekad podsjeća na kakvog patuljka usred plavetnila. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, voda iz gornjeg toka rijeke Cinca potopila je čak pet sela i potpuno promijenila izgled tog kraja.

Mendiano, gdje se nalazi izdržljivi zvonik, u međuvremenu je postala omiljena destinacija izletnika, planinara, ali i znatiželjnih ronioca. Jezero se nalazi se na nadmorskoj visini od oko 500 metara, dužine je od 6 do 7 kilometara i široko 2 do 3 kilometra, a od njega se može krenuti prema selu Samitier i jezeru El Grado.

Ono što taj komadi Španjolskim čini posebnim i zbog čega ovdje dolaze planinari iz cijelog svijeta, jest spektakularna kamena formacija koja se izdiže 200 metara nad njim. Takozvani Mallos de Aguero ili Los Mallos izgledaju kao kamenje u cvatu i daju ovom mjestu panoramu kakvu, jednom kad ju vidite, nikad nećete zaboraviti.

Eko-etno priča: Kako je entuzijazam spasio selo od umiranja. I njegove običaje, naravno Tucina kuća - 1 Stričev grunt - 6 Tucina kuća - 3 +18 Tucina kuća - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju