Krenete li prema samome jugu Lijepe Naše, put će vas odvesti u Konavle, koji se pružaju od Plata na sjeverozapadu do rta Oštra na jugoistoku – i to u duljini od oko 20 kilometara. U središnjem dijelu smjestilo se Konavosko polje kojim protječe riječica Ljuta, ponornica uz koju su nekoć bile brojne mlinice za žitarice i masline. Veća naselja koja ćete pronaći u tom kraju Lijepe Naše su Cavtat, Čilipi i Gruda.

Cavtat, koji je u rimsko doba bio pomorsko i trgovačko središte, najveće je naselje među njima, a smjestio se na mjestu nekadašnjega Epidaura. Smatra se kako je Cavtat dobio ime od Civitas vetus, što znači stari grad.

U "dvorištu" Cavtata raštrkali su se otočići Mrkan i Bobara te hridi: Trava, Hljeb, Ražnjić. Nešto manje od 15 kilometara južnije, nakon što prođete dubrovački aerodrom, pronaći ćete rajsku plažu, koja ponosno nosi titulu jedne od najljepših u Europi.

Murter na vidiku: Predivne plaže za kupanje u kristalno čistom moru Murter - 2 Murter - 3 Murter - 4 +4 Murter - 5

"Najljepša plaža u Europi smjestila se u srcu božanskih Konavala, 10 minuta od Cavtata i 30 minuta od bisera Jadrana, grada Dubrovnika", raspisao se prije koju godinu European Best Destinations o predivnoj Pasjači, smještenoj u podnožju litice.

Ove godine portal worlds50beaches.com uvrstio je Pasjaču među najljepše na svijetu, koja se tako našla na 39. mjestu, u društvu poznatih ljepotica sa Sejšela, Australije, Filipina…  Na listi najboljih u Europi stoji na osmom mjestu. 

"Ova mala skrivena pješčano-šljunčana plaža nalazi se u Konavlima u južnoj Hrvatskoj i jedna je od onih do kojih se morate malo potruditi doći - ali vas na kraju čeka najljepša nagrada. Da biste došli do te plaže koju osobito voli lokalno stanovništvo, potrebno je hodati po strmini“, piše worlds50beaches.com i dodaje kako se treba pripremiti na težu šetnju natrag, kada se nauživate predivnog mora i pogleda na zapanjujuće stijene.

Pasjaču ćete pronaći ispod malog mjesta Popovići, a šetnja s pogledom na plavetnilo i mirisom borova u zraku najbolji je uvod u prizore koji će vas dočekati kada se konačno spustite na plažu. Ne brinite se, od ruba vas na većini mjesta dijeli ograda, a nakratko će vas od sunca zaštiti i prolaz u stijeni.

Međutim Pasjača nije oduvijek bila ondje: nekoć je na tom mjestu bila tek uvala, a plaža je nastala prilikom iskopavanja tunela od Konavoskog polja, nešto prije Drugog svjetskog rata. Rat je zaustavio radove, koji su se nastavili 1946. godine. S povremenim pauzama u radu, tunel je dovršen 1959. godine – kada se rodila i plaža. Pasjača je nastala zajedničkim snagama čovjeka i mora jer se iskopano kamenje bacalo i ostavljalo na obali, a zatim su ga marljivi valovi usitnili do oblutaka, kamenčića i pijeska da bi danas predstavljala pravi mali morski raj. 

Divna...aaa: Pelješka krasotica zbog koje su i prometni znakovi podivljali Plaža Divna na Pelješcu - 9 Plaža Divna na Pelješcu - 8 Plaža Divna na Pelješcu - 1 +5 Plaža Divna na Pelješcu - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju