Dok su se neki kupali i ljenčarili na plaži, marljive cure i dečki iz HPD Kapela zasukali su rukave i bacili se na obnovu planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Kako potvrđuju u Hiking Croatia rezultat je „trenutno najljepše planinarsko sklonište u Lijepoj Našoj“. Osim što je funkcionalno, odlikuje se prekrasnim dizajnom i svojim izgledom savršeno se uklapa u prirodu. 

„Sklonište Miroslav Hirtz smješteno je u strogom rezervatu prirode Bijele stijene na 1280 m nadmorske visine. Prije koji tjedan vrijedni članovi HPD Kapela i ostali volonteri završili su obnovu po projektu arhitekta Ivana Juretića. Pamet u glavu i čuvajte ovu ljepotu, sav materijal za gradnju donešen je na nečijim leđima! Cijenite ovakve stvari, ne uništavajte, budite odgovorni i pokupite smeće za sobom! I da, pridržavajte se pravila koja su ispisana u skloništu“, objavio je Hiking Croatia na svojem Facebooku.

Na obnovu skloništa utrošeno je puno znoja, vremena i truda, što se vidi i na društvenim mrežama HPD Kapele – trebalo je odnijeti sav taj materijal, a srećom u pomoć su priskočili i marljivi dobrovoljci iz drugih planinarskih društava. Kako se radi o najvećem planinarskom skloništu u Hrvatskoj, materijala je puno, a za šumski bodybulding pomoć je bila i više nego dobrodošla.

"Budući da se sklonište nalazi u srcu Velike Kapele, na mjestu udaljenom od prometnica, poseban izazov predstavljao je transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa staroga skloništa. Sve to izveli su u nizu radnih akcija članovi HPD-a Kapela uz podršku članova više prijateljskih planinarskih društava. S obzirom na lokaciju skloništa, pri obnovi skloništa posebna briga vodila se o zaštiti okoliša u Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene.

Osnovu skloništa čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom. Sklonište može primiti na noćenje više od 20 osoba. Miroslav Hirtz, po kojemu je sklonište nazvano, bio je istaknuti planinar i odbornik HPD-a početkom 20. stoljeća", objavio je Hrvatski planinarski savez. 

Kako izgleda novo lice planinarskog skloništa Miroslav Hirtz najbolje je da se uvjerite sami. Bijele i Samarske stijene predstavljaju remek-djelo prirode u središnjem području Velike Kapele, a više o tom prekrasnom kraju doznajte ovdje. 

Jako je važno da poštujete planinarska pravila i bonton i da skloništa ostavite u jednakom stanju u kojem ste ga zatekli (i boljem!), da sa sobom ponesete smeće, počistite, nacijepate drva, pobrinete se za vodu... Više o vašim obavezama pročitajte na linku.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju