Jeste li čuli za Pirot, mali gradić u jugoistočnoj Srbiji koji odiše tradicijom i kulturom, a nalazi se u blizini izvanrednih prirodnih ljepota? Mi bismo rekli idealno za istraživanje, stoga hajdemo ga upoznati i vidjeti što nam može pružiti.

Gdje se Pirot smjestio i kako do tamo doći?

U dolini rijeke Nišave istoimena općina dom je Pirotu, gradskom naselju burne povijesti okruženom prirodnim ljepotama. Tako mu društvo prave Stara Planina, Vlaška Planina i Belava, a ni Nišava ne teče sama, već ju upotpunjavaju Rasnička reka i Jerma uz Zavojsko jezero.

Ako se do Pirota zaputite autom iz Zagreba, trebat će vam sedam sati, a trošak putovanja autocestom u jednom smjeru je 479 kuna. Odlučite li se za autobus, vožnja traje 12 sati, a autobusnu kartu ćete platiti između 200 i 300 kuna, ovisno o terminu koji odaberete.

Pirot priča zanimljivu povijest

U 4. stoljeću ovdje je postojalo antičko naselje naziva Tures prema rimskoj karti Tabula Peutingeriana, a danas ako ga posjetite možete vidjeti mješavinu istoka i zapada u kombinaciji s ostacima prošlosti i motivima sadašnjosti. Zanimljivo je stajati na mjestu koje su nekad zvali Via Militaris, odnosno antički vojni put. Nazivali su ga još i Pirgos, Turib, Momčilov Grad i Kale, a danas možete čuti da se o Pirotu priča kao Malom Jeruzalemu zbog velikog broja vjerskih objekata.

Tradicija ćilimarenja kao najvažniji zanat

O ćilimima se u Pirotu puno priča upravo zato što je jedan od najstarijih i, za domaćine, najvažnijih zanata na koje su zaista ponosni. Razvijen je pod utjecajem Turaka koji su ovdje u davna vremena obitavali, a počeli su se izrađivati zahvaljujući vuni velike kvalitete.

Ćilim iz Pirota prepoznati možete zbog izgledom potpuno jednakih glatkih strana i šara geometrijskog oblika koje nazivaju guguče na direci, zvezda, đulovi, venci, bombe ili pak grozdovi. Krase ga boje velikog kontrasta uz prevlast crvene, a zanimljivo je da se izrađuje ručno, i to dugotrajnim procesom. Prodavao se i prodaje se po cijelom svijetu, a zanimljivo je da se izrađuju za zdravlje, blagostanje, sreću u ljubavi, poslovni uspjeh, pa čak i protiv uroka i otklanjanja loše energije i magije.

Ako vas zanima više o toj temi, svakako posjetite Muzej Ponišavlja Pirot koji je radnim danima otvoren od 7 do 15, a subotom od 10 do 14 sati. Nemojte se zbuniti ako zatražite upute za Muzej Ponišavlja, a lokalci vas upute u Kuću malog Riste. Muzej je, naime, smješten u kući nekadašnjeg najpoznatijeg pirotskog trgovca Riste Jovanovića,u kojem su snimljeni poznati srpski filmovi poput "Zone Zamfirove".

Bogata gastronomska tradicija – kušajte pirotski kačkavalj

Kako i sami volimo fino pojesti, gastronomska ponuda najviše nas veseli, a u Pirotu guštamo u kušanju pirotskog odnosno staroplaninskog kačkavalja. Kačkavalj je sir koji se radi od ovčjeg mlijeka, i to ručno, na potpuno autentičan način prema tradicionalnom receptu.

Postoje danas varijacije od kravljeg ili miješanog sira, a u Pirotu čak postoji i Mlekarska škola u kojoj se djeca uče tom vrijednom zanatu. Nećete od tamo otići a da ga ne kušate. No nedostaje meso. Ne brinite se, tu ćete kušati i peglanu kobasicu koja se izrađuje od ovčjeg, kozjeg ili junećeg mesa, a pripremljena je posebnim načinom peglanja flašom. Dobar tek!

Što još doživjeti u Pirotu?

Mjesto je rijekom Nišavom podijeljeno na dva dijela, Pazar i Tijabaru. Prošećite se i uživajte u pogledima na raznolike građevine među kojima se ističe Momčilov Grad. Kao što smo spomenuli, Pirot se smjestio i kraj mnogobrojnih prirodnih ljepota, a naša je preporuka da istražite Staru planinu s najvišim vrhom Midžorom.

To je najveća planina istočne Srbije, a najviše je vole ljubitelji snijega i skijanja te planinarenja. Tu ćete vidjeti mnoštvo pašnjaka i životinja koje sretno pasu, a očarat će vas i božanstveni vodopadi, od kojih se posebno ističe 25 metara visok vodopad Tupavica. Idealna prilika za posjet Pirotu jest i Highlander Srbija, avantura koja se prvi puta održava ove godine, i to baš na Staroj planini. 

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

Na popis stavite i autentično Kameno selo Gostuša, koje je od Pirota udaljeno 30 kilometara. Dočekat će vas kuće zidane od kamena i blata s kamenim krovovima, ogradama i puteljcima.

Pirot zaista može mnogo ponuditi. Bilo da volite aktivni odmor ili pak ležerno istraživanje, vrijedi ga staviti na popis lokacija koje ćete kada prilike to dopuste u 2021. posjetiti.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju