Mnogi ga prozivaju najljepšim jezerom u Nepalu, a neki i najljepšim na svijetu. Za njegov se obilazak treba malo bolje opremiti i rezervirati nekoliko dana, no savršeno spaja prirodne ljepote i kulturu Nepala jer riječ je o svetim putevima koje iznimno cijene budisti i sljedbenici Bon religije. Jezero Phoksundo u Nepalu zaista je fascinantno iz više razloga.

Najdublje nepalsko jezero

Nepal je zemlja s puno jezera, a zanimljivo je da se mnoga od njih nalaze na visokoj nadmorskoj visini. Npr. jezero Tilicho nalazi se na 4 949 metara nadmorske visine i to ga čini jednim od najviših na svijetu. Jezero Phoksundo nalazi se na otprilike 3 500 metara u regiji Dolpo, u zapadnom Nepalu. Poznato je po tome što je najdublje jezero u državi, ali i po tome što se o prizorima koje pruža govori, piše i pamti.

Tirkizno plavetnilo usred kamenih planina

Veličanstveni prizori jezera Phoksundo proizlaze iz njegove boje koje do izražaja dolazi još više s obzirom na okolne kamene planine i šume. Sve to još je dodatno uljepšano snježnim vrhovima Himalaje, pa trek koji posjetitelji Nepala često odabiru, ostaje dugo u sjećanju. Upravo na ovakva putovanja, koja obično traju desetak dana, vodit će vas rado razne putničke agencije u Nepalu.

Otkrivanje nepalske tradicije i prirodnih ljepota

Put kojim ćete prolaziti vodit će vas kroz šume, dovoditi do slapova, pitoresknih tradicionalnih nepalskih sela i budističkih hramova. Jedno od najzanimljivijih sela na većini ruta koje vas vode oko Phoksundo jezera je Ringmo. Riječ je o tradicionalnom selu u kojem je moguće svjedočiti Bon kulturi, baziranoj na religiji koja je nastala kao mješavina budizma, animizma i šamanizma.

Početak već u Kathmanduu

Što se tiče jezera, u Nepal možete doći samo kako biste posjetili Phoksundo. U paketima koje nude raznorazne agencije, odnosno u trek obilascima jezera, početak je već slijetanjem u Kathmanduu. Obično ste prvi dan smješteni u glavnom gradu Nepala, a sljedećeg dana letite za Nepalgunj. U slučaju ove agencije, vozač vas pokupi na aerodromu i vozi u vaš hotel. Isto je i u agenciji koja se, kao i sve ostale, pobrine u potpunosti o vama – o tome gdje ćete spavati, što ćete jesti i koji dan raditi.

Ovakva će vas jednodnevna trek putovanja oko jezera Phoksundo u Nepalu stajati oko 14 tisuća kuna, što uključuje sve, pa i letove koji su potrebni na ovom putovanju. Jedino morate doći do Kathmandua.

Gliser na napuhavanje s kojim ćete se osjećati kao milijunaš na ljetovanju Gliser na napuhavanje - 5 Gliser na napuhavanje - 4 Gliser na napuhavanje - 3 +4 Gliser na napuhavanje - 2
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju