Ova najstarija nezavisna država u arapskom svijetu, prilično je tradicionalna i u njoj nećete naći nebodere, kao ni ogromne šoping centre kakvih ima mali milijun u Abu Dhabiju i Dubaiju. Ipak, osjeća se dok ste ovdje da ste u razvijenijoj zemlji od Jordana, ali i znatno manje užurbanoj od primjerice – Izraela. U svakom slučaju, Oman je poseban, a ovo je pet razloga zašto bi ga valjalo posjetiti.

Gotovo savršeno vrijeme

Pustinjsko tropska klima podrazumijeva vrlo malo godišnjih padalina i jako topla ljeta. Temperature između lipnja i rujna pokazuju oko 36 stupnjeva celzijevih, tako da je Oman zapravo najbolje posjetiti van ljetne sezone, kad su temperature mnogo ugodnije. Za razliku od drugih bliskoistočnih odredišta gdje noći znaju biti teške zbog velike vrućine i vlage, Oman se nalazi u pustinji, te je mnogo podnošljivije. Navečer temperature znaju pasti i malo ispod 20, i to čak i u ljetnim mjesecima.

Luksuzni boravak

I Oman svog konja za trku ima! Ako tražite hotel s pet zvjezdica, kao izbor nameće se Hotel Chedi, smješten odmah u centru Muscata. Uređen je minimalistički, a najbolji opis je da je u njemu sve – prelijepo, bilo da se radi o jedinstvenom dizajnu sva tri bazena ili o čudesnom restoranu na plaži.

Ako tražite smještaj u pustinji a pritom želite živjeti kao gospodin, potražite hotel Dunes by Al Nahda. Smješten u unutrašnjosti, sjajno je mjesto za odmor usred ničega, a pritom kad ga vidite, znajte da nije riječ o fatamorgani. Iako na prvi pogled može izgledati kao parking s mnoštvom šatora, svaki od tih šatora je itekako brutalno sređen.

Čuda prirode i nestvarni pejsaži

S obzirom na lokaciju na Bliskom istoku, valja vam oprostiti što ste odmah pomislili kako u Omanu postoje samo pustinja i pijesak. Ne, zemlja je ovo prilično raznolikog krajolika. Jasno, pustinje Rub al – Khali i Wahiba imaju još dosta pješčanih dina, ali s druge strane, zapadnno od Muscata nalaze se planine Hajar, a na sjeveru, na poluotoku Musandam, postoje čak i – fjordovi. Također, Oman se može podičiti s i obalom dugačkom više od tri tisuće kilometara na kojoj se kriju brojne pješčane plaže.

Božanstvena kava

Ako ste ljubitelj crnog napitka, onda vam je odlična ideja doći u Oman. Gdje god sjednete, ponudit će vam tradicionalnu omansku kavu, a kao prilog, obavezno ćete dobiti i datulje. Ona se poslužuje u slatkoj maloj šalici naziva fenjan a toči se iz ukrašenog lonca poznatog kao dallah. E sad, zašto je okus poseban? Zato što ovdje u kavu dodaju začine poput šafrana, kardamoma, a ponekad i karanfila te cimeta.

Izuzetno sigurno

Oman ima izuzetno nisku stopu kriminaliteta, sa strogim moralnim i legalnim zakonikom. Prema podacima koje je objavio World Population Review, Oman ima indeks kriminaliteta od samo 21,55, s čime se našao na devetom mjestu najsigurnijih zemalja svijeta. Ako se nekim slučajem i nađete u problemima, ovdje se bez problema možete obratiti policiji, koja je poznata po povjerenju i po tome što nema šanse da će uzeti mito.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju