Tko voli šetati? A tko ne voli! Ali pritom ne mislimo na one šetnje od par kilometara, već one šetnje koje traju danima, koje nije baš lako završiti... Svijet je pun takvih mjesta, od Australije pa do Južne Amerike, a ovo su samo neki odabiri za više no „dobru“ šetnju...

Australija

Staza Cape-to-Cape proteže se 130 kilometara duž obale Zapadne Australije, od rta Naturaliste do svjetionika Cape Leeuwin na jugu – prolazeći ljupkom regijom rijeke Margaret i nekim od najbjeljih, najljepših plaža i najboljih pauza za surfanje u zemlji. Izmjenjujući spektakularne litice sa šumom i pješčanim stazama, staza se može prelaziti u dijelovima; najbolje ju je iskoristiti kroz par dana šetnje, pa će vam se pružiti i posjete vinogradima te osvježavajuće kupanje.

Škotska Škotska (Foto: Getty Images)

Škotska

Škotsko gorje i više je no dobar izbor. West Highland Way otvoren je 1980., a njegovih 170 plus kilometara proteže se od Milngavieja, nedaleko sjeverno od Glasgowa, pa sve do Fort Williama na obalama jezera Loch Eil. Različite dionice kreću se od 15 do 25 kilometara i jako se razlikuju u pogledu izazova: dok je najviša točka smještena samo 548 metara iznad razine mora, ima više nego dovoljno uzbrdica i nizbrdica, a na nekim dionicama nemate nikakvu civilizaciju po 30 – ak kilometara, već samo šetnju gorjem.

Portugal (hodočasnička ruta)

Hodočasnička ruta Santiago de Compostela vjerojatno je najpoznatija pješačka staza na svijetu; nazvana je Kulturnom rutom Vijeća Europe 1987. godine i njome kroče bezbrojni kršćanski vjernici. Jedno od njezinih manje prometnih proširenja je portugalska obalna ruta Camino, za koju se smatra da počinje u Portu, a zatim se proteže sjeverno uz Atlantik u španjolsku Galiciju. Prolazi kroz, među ostalim šarmantnim primorskim selima, Vila do Conde, gdje se nalazi impozantni samostan Santa Clara iz 14. stoljeća. Teren je blag i slikovit, s brojnim mogućnostima smještaja za samostalno planirano putovanje koje vam omogućuje da odredite tempo i dnevni red, s onoliko (ili onoliko malo) kulture, plaže i gastronomije koliko vam odgovara.

Čile Čile (Foto: Getty Images)

Čile

Ljeto dolazi u Čile, a dolazi i sezona velikih gužvi za Torres del Paine W Trek u toj zemlji – koja se otvara za planinarenje. To je jedna od mreža za planinarenje u Južnoj Americi koja je jednostavnija za korištenje, nudi daleko manje teške uspone nego što su u Andama (njegova najviša točka, prijevoj Johna Gardnera, nalazi se na samo 800 metara nadmorske visine). Zadivljujući krajolik, prihvatljivo blage temperature i mogućnost susreta s pumom (ne, hvala) su ono što vas čeka na ovoj stazi.

Šri Lanka

Velika vijest iz Šri Lanke je otvaranje Pekoe Traila, koji se sastoji od 22 rute i više od 300 kilometara pješačkih staza kroz zemlju ove otočne zemlje. Pekoe Trail stvaran je 10 godina, zajednički financiran od strane SAD-a i EU-a, te je zamišljeno da poveća protok putnika do nekih udaljenih zajednicama u zemlji. Uključuje mnoge staze koje su se izvorno koristile za prijevoz čaja do tvornica konjima, pa je prikladno za većinu uzrasta i razina kondicije.

"Šetnja" života: Tri čudesne europske planinarske staze Planine - 6 Planine - 2 Planine - 3 +2 Planine - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju