O Italiji često pišemo, ali svaki put uspijemo pronaći nešto novo. Ovaj put na red je došla i Perugia, grad u pokrajini Umbriji, a nakon što pročitate i naučite malo više o ovom gradu, sigurni smo kako ćete ga poželjeti i posjetiti. Priču prenosimo s portala Guardian.

Hrana

Perugia je sjajan grad za isprobavanje i uživanje umbrijskih specijaliteta. Ako želite nešto drugačije iskustvo, obavezno biste trebali posjetiti restoran Numero Zero. Vlasnici su ljudi velikog srca i u svoj restoran odlučili su zapošljavati i mlade ljude s mentalnim problemima. Naime, drže se načela prema kojem „biti različit nije sramota“. Usluga je sjajna i osjećat ćete prijateljsku atmosferu, a na meniju se najviše nude jela od mesa. Sve namirnice potječu s obližnjih farmi, tako da u domaće proizvode ovdje možete biti i više no sigurni.

Arhitektura

Kako uopće izabrati i izdvojiti nešto u gradu starom više od dvije i pol tisuće godina? Etrušćanske zidine? Torre degli Sciri? Ipak, mnogi će izabrati tvrđavu Rocca Paolina, sagrađenu još u 16. stoljeću za papu Pavla III. Danas se ispod tvrđave, ali i centra grada u kojem se ona nalazi, može prošetati mrežom tunela, a podzemni svijet moguće je razgledati i ispod katedrale svetog Lovre.

Kvartovske priče

Porta Sole kreativna je četvrt grada, u kojoj je uvijek moguće vidjeti nešto novo; performanse, uličnu umjetnost, zanatske radionice... Preporučamo da krenete od knjižare Mannaggia u Via Cartolari, koja se specijalizirala za izdanja malih izdavačkih kuća i večernja događanja. Zatim se zaputite u kino Post Modernissimo, najstarije u gradu. Zatvoreno je 2000., no srećom, zahvaljujući brojnim inicijativama i donacijama otvoreno je 14 godina kasnije. Kino ima tri platna, ali i terasu na kojoj možete uživati u finoj kapljici.

Zelenilo

Iako je prva asocijacija na rijeku Tiber glavni grad Rim, rijeka prolazi uz Perugiu. Ako se zaputite na kružnu šetnicu po imenu Sentiero delle Lavandaie (šetnica pralja) za koju će vam trebati oko dva sata. Ovdje su naime, sve do 1960 – ih dolazile žene i prale robu bogatih obitelji, a to se u pravilu radilo nedjeljom. Šetnica je napravljena 2011. te je danas sjajan podsjetnik na povijest grada.

Noćni život

Bar Punto di Vista, smješten na brežuljku iznad vijećnice, ima čudesan pogleda na dolinu Tibera, ali i jako dobre koktele. Navečer je najbolje lutati uokolo trga Vanucci, sjesti na terasu i promatrati ljude. Poznato mjesto je i Dempsey's u blizini katedrale, koktel bar koji radi do 1 i 30 u noći i koji je nadaleko poznat po spravljanju Margarita. Takkođer, u blizini je i Bottega del vino, u kojem srijedom možete uživati u zvucima live jazza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju