Vjerojatno jedna od zadnjih stvari koje povezujete s Njemačkom jesu otoci. No, po stanovnicima najmnogoljudnija zemlja Europe (ako ne računamo Rusiju) ima nešto i otoka, a ne jednom od najljepših smjestilo se ovo važno povijesno mjesto.

Peenemünde je malo selo na otoku Usedom, a njegov značaj vezan je ponajprije za Drugi svjetski rat. Naime, prije i tijekom najvećeg svjetskog sukoba ovdje je postojao istraživački centar za raketnu tehnologiju, a većina zgrada i ruševina na području muzeja još uvijek svjedoče o ruševinama.

Ovdje je nastala i raketa V2, poznata kao i Oružje osvete, prvo balističko oružje na daljinsko navođenje. Masovno se počela proizvoditi 1942. godine, no sljedeće godine, zahvaljujući napadu britanskih zračnih snaga, proizvodnja u ovom mjestu zauvijek je zaustavljena.

Ipak, danas je ovdje kao spomen na to vrijeme ostao muzej u kojem je objašnjeno sve o istraživanju i proizvodnji V2 rakete, a za radno vrijeme, najbolje je posjetiti stranicu muzeja.

Otok Usedom - 3 Otok Usedom - 3 (Foto: Getty Images)

Inače, otok Usedom nalazi se u Baltičkom moru, podijeljen je između Njemačke i Poljske, a radi se o najnaseljenijem otoku u spomenutom moru. Proteže se na ukupno 445 kvadratnih kilometara, od čega, veći dio (373 km2) pripada Njemačkoj.

Dodatno, valja reći kako ovaj otok nosi nadimak „sunčani otok“, jer ga godišnje grije čak 1906 sati. Još od 19. stoljeća poželjan je i kao turistička destinacija, a s obzirom na sasvim dovoljan broj smještajnih kapaciteta i prirodnih ljepota, nemojte isključiti mogućnost da vas put jednom dovede baš ovdje.

Fenomen vrtnih patuljaka: Zanimljivi razlozi zbog kojih ih Nijemci masovno drže ispred kuća Patuljci - 3 Patuljci - 4 Patuljci - 2 +0 Patuljci - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju