Pašman, otočni ljepotan smješten u zadarskom arhipelagu hvali se predivnom obalom, a vjerovat ćemo mještanima koji kažu da je upravo u proljeće najljepši. Tada ćete na otoku bez gužvi moći  istražiti njegove prekrasne plaže, slikovita sela i skrivene uvale, u miru i tišini. Jedna od vrlina ovog otoka je kristalno čisto more, što Pašman može zahvaliti aktivnim i stalnim morskim strujama koje se kreću oko otoka. Za ljubitelje prirode, Pašman nudi najveću zelenu površinu među otocima u regiji, stvarajući prirodni raj za opuštanje.

Kako doći?

Dolazak na Pašman je jednostavan zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti. Posjetitelji mogu doći automobilom ili autobusom preko trajektne luke Biograd na Moru direktno do luke Tkon na otoku, ili preko otoka Ugljana pa do Pašmana. Dolazak zrakoplovom moguć je preko Zračne luke Zemunik u Zadru, pružajući dodatnu opciju za putnike koji stižu iz drugih dijelova svijeta.

Što raditi?

Provedite dane istražujući njegove plaže, uvale i šetnice, osjetite slobodu biciklirajući dobro uređenim biciklističkim stazama te uživajte u panoramskim pogledima na Kornate i Pašmanski kanal.

Plaža Barotul u istoimenom mjestu i susjedna plaža u Mrljanima stvaraju prekrasnu šetnicu. Obala na ovome mjestu nudi mješavinu pješčanih i šljunčanih područja te prirodni hlad koji pruža utočište od vrućine. Za one koji preferiraju mirne uvale, plaža Soline u Ždrelcu pruža idealnu atmosferu za opuštanje i sunčanje, bez gužve i vreve, pogotovo u ovo doba godine.

Labin - 11 Aktualno Izlet s temom: Upoznajte srednjovjekovni istarski gradić koji je punih 37 dana bio i republika

Za one koji su željni aktivnosti, Veliki Bokolj, najviši vrh Pašmana, pruža nezaboravan pogled s visine od 274 metra. Ugodan uspon do vidikovca na vrhu nagrađuje vas spektakularnim panoramama koje se pružaju u svim smjerovima. A ako na Pašman dolazite morem, ne propustite posjetiti otok Galešnjak, poznat kao "Otok zaljubljenih" ili "Otok ljubavi"- nenastanjeni otočić u obliku srca smješten u Pašmanskom kanalu.

Ždrelac, kao najveće mjesto na otoku, nudi bogatu povijest vidljivu u staroj jezgri grada. Istražite njegove kamene uličice, a uputite se i do mjesta Pašman gdje i u ovo doba godine možete uživati u lokalnim delicijama ili prošetati šetnicom na kojoj se nalaze kipovi fra Joakima Jakija Gregova.

Posjetite otočke crkve i samostane poput Franjevačkog samostana Sv. Duje u mjestu Kraj ili benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana kod Tkona, koji svjedoče o bogatoj povijesti i kulturnoj baštini otoka.

Bled - 2 Putovanja Tajna s dna jezera: Jedini slovenski otok još uvijek čuva uspomenu na tužnu legendu

Đirada 

Pašman je raj aktivnog turizma i naprosto poziva da se upustite u šetnje, trekking ili da istražite otočke biciklističke staze. Postoje dvije biciklističke staze – Staza 7 nudi izazovne vidikovce i impresivne poglede, dok je Staza 8 pogodna za rekreativce i pruža priliku za razgledavanje otočkih naselja duž obale.

Za ljubitelje trekkinga, ali i natjecanja, tu je Škraping Tkon – međunarodna trekking utrka po otočnom kamenju, koja spada u ekstremne sportove, a koja se održava na Pašmanu tijekom ožujka.
A ako ste ljubitelj rekreativnih utrka ili šetnje, Turistička zajednica Općine Pašman i ove godine organizira jednu takvu rekreativnu manifestaciju. Đirada se ove godine održava 27. travnja, a kao i prošle godine, sudionici će imati priliku odabrati između dvije dužinske kategorije.

No, bez obzira na to hoćete li se ovog proljeća 'prođirati' Pašmanom ili samo prošetati, stvorit ćete nezaboravne uspomene koje će vas pratiti dugo nakon povratka kući. A tražite li i neki opipljivi suvenir, dobro je znati da OPG Matulić ima ručno izrađene kozmetičke proizvode i začine kreirane s posebnom pažnjom. Na Pašmanu, tradicija ekološke i organske proizvodnje ima dugu povijest, a Ana i Krsto Matulić, supružnici i vlasnici OPG-a Matulić svojim proizvodima čuvaju tradiciju i lokalnu baštinu.

Otkriće! Kućice usred Like koje imaju sve što treba za proljetno punjenje baterija u prirodi Janja Gora - 18 Janja Gora - 17 Janja Gora - 16 +14 Janja Gora - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju