Srednjovjekovni Labin, grad koji se smjestio na istočnoj obali Istre, na brežuljku iznad kvarnerskog bisera Rapca, poznat je po svojoj dugoj rudarskoj povijesti, ali i bogatoj kulturnoj baštini. S više od 250 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, Labinština predstavlja idealno odredište za sve ljubitelje dugih šetnji i istraživanja prirodnih ljepota.

Okružen bujnim zelenilom i slikovitim brežuljcima, Labin je bogat pješačkim stazama koje vode kroz netaknute šume, preko zelenih livada i uz vinograde otkrivajući pritom čarobne vidike i pogled na Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres i Lošinj. Zato ne čudi da su besplatne šetnje prirodom Labinštine, koje pod stručnim vodstvom Kristine Načinović Jakovičić organizira Turistička zajednica grada Labina, odlično posjećene i idealan turistički projekt, kako u predsezoni, tako i u posezoni.

Prirodne ljepote i - rudarska baština

No, ono što ovaj grad zaista čini posebnim upravo je bogata rudarska prošlost koja je utkana u identitet Labina i danas privlači sve više turista u ovoj istarski gradić. Upravo to može biti odličan razlog da se pridružite novoj šetnji "Putevima rudarske baštine" koja je planirana ove subote, a započinje 27. travnja u 10 sati kod Spomen prostora rudara - najvećeg javnog spomenika u Labina. Oružana pobuna rudara Labinštine iz 1921. godine, poznata pod imenom "Labinska republika", bila je prva organizirana antifašistička pobuna na svijetu i prvi socijalistički eksperiment radničkog samoupravljanja na Mediteranu.

Rudari su, nakon objave štrajka, zauzeli rudnik te organizirali samoupravu i branili se oružjem, nastavivši proizvodnju i prodaju ugljena za sebe. "Labinska republika" trajala je samo 37 dana, a hrabrim rudarima u čast i sjećanje podignut je ovaj velebni spomenik rad autora Quintina Bassanija i Berislava Iskre. Šetnja će se potom nastaviti preko Trga labinskih rudara i Pjacala te pokraj obnovljenog Šohta, odnosno ulaza u rudnik. Put će vas odvesti dalje prema starom dijelu grada i Narodnom muzeju u kojemu je jedinstveni model rudnika te informacijsko interpretacijski centar.

Gdje sjesti nakon šetnje?

A kad ste već u centru ovog istarskog gradića šteta bi bilo ne kušati daleko najpoznatije pizze u pizzerijama Rumore, Napoli, Roma i Pineta zbog kojih gosti bez problema potegnu na put dug i nekoliko stotina kilometara iz susjedne Slovenije, Zagreba ili pak bliže Rijeke. U svježim kvarnerskim škampima i ostalim morskim i mesnim delicijama možete uživati u restoranima Peteani, Kvarner. Markus i Velo kafe, dok je u potrazi za najboljim maslinovim uljima preporuka uputiti se do centra Labina i kušati ulja Negri, jedna od najpoznatijih na Labinštini i u Istri, kao i OPG-ova Olea u Rapcu, dok vina obavezno kušajte u OPG-u Lari Juričić.

Šetnja labinskom poviješću i gastronomskim stazama završava delicijama spravljenima taman u vrijeme ručka u Floria Glamping Gardenu, sigurno jednom od najboljih glampinga u Hrvatskoj gdje se nakon subotnjeg objeda svi šetači mogu opustiti u spa zoni. Prijavite se na linku jer broj mjesta za ovu fascinantnu šetnju kroz povijest Labina je ograničen.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju