Tražite savršenu destinaciju za aktivan odmor prožet lijepim vizurama, zanimljivim turističkim atrakcijama i možda edukativnim sadržajima? Vodimo vas na Biokovo. Planina Biokovo nalazi se na jugu Hrvatske u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a područje planine proglašeno je parkom prirode ne bi li se uspjela očuvati priroda što je više moguće. Kao pri posjetu svakoj planini, i pri vašem posjetu Biokovu trebate biti oprezni jer ova veličanstvena planina u tren oka može postati nedokučiv labirint opasnosti.

Krenete li do Biokova, naš je savjet da se zaputite do Makarske, jedan od dva grada koja se nalaze na područje Parka prirode Biokovo. Iz Zagreba treba oko 480 kilometara vožnje, a do Biokova iz Makarske možete doći automobilom, kombi-busom, motociklom, biciklom ili pješice. Svi smo upoznati s Makarskom. Taj obalni grad može se pohvaliti kilometarskim plažama, čistim plavim morem, no malo je poznato da mnogi posjetitelji dolaze upravo zbog aktivnog odmora na Biokovu.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

U Parku prirode Biokovo posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža s vidikovaca: Staza, Nebeska šetnica, Štrbina, Vošac ili pak Sv. Jure, koji se nalazi na najvišem vrhu Biokova. Posebno će vas očarati „Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“ – vidikovac u obliku potkove koji se proteže izvan litica sa staklenom plohom za hodanje.

Park prirode Kotišina i interpretacijski centar Veliki kaštel

Neizostavni dio Parka prirode Biokovo je i botanički vrt smješten u Kotišini. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao "Biokovo u malom". Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutačno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

Poželite li se upoznati malo bolje s cijelim područjem, svakako se zaputite do Velikog kaštela. To je najbolje očuvani fortifikacijski objekt u makarskom primorju, izgrađen u 17. stoljeću tijekom Kandijskog rata u kojem se danas nalazi novouređeni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. On je obnovljen i opremljen zahvaljujući projektu ''Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina'' koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Interpretacijski centar središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. Na području Biokova nalaze se još dva Interpretacijska centra - Ravna vlaška i Adrion – srce planine. Centar Ravna vlaška smješten je ispred istoimenog vidikovca, a posjetiti ga možete isključivo tijekom turističke sezone, dok prezentacijski centar Adrion – srce planine možete posjetiti i izvan sezone, ali samo uz najavu.

Tematske šetnje po podnožju Biokova

Interpretacijske šetnje svakako su divan način za otkrivanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovog kraja, a u Makarskoj Poljakinja Agata Ravlić zasad jedina koja pruža to iskustvo. Nekad pastirica, a danas mljekarica Mare iz Kotišine provest će vas kroz svoj zaselak, čarobno mjesto. Prepričat će vam zanimljive priče, neke su poučne, dirljive, a neke zabavne i zastrašujuće. Malo, čarobno i zeleno selo smješteno u podnožju Biokova, udaljeno svega dva kilometra od Makarske, ispričat će vam čudesne priče i probuditi u vama istraživača. Mare, pravim imenom Agata, tzv. storytelling radi s puno ljubavi i strasti, a što je najzanimljivije – kostimirano. Kao „mlikarica Mare“ svojom pojavom oduševljava te je za grad Makarsku najbolji mogući promotor baštine.

Raj za bicikliranje i planinarenje

Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta, od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Zahvaljujući projektu ''Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina'', koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Kotišina je dobila niz novih sadržaja koji će vas oduševiti kad ih posjetite.

Poželite li planinariti, tu imate na odabir individualno ili organizirano planinarenje. Prema planinarsko-turističkoj karti, na terenu možete obići mnoštvo putova i staza, a preporučujemo vam Poučni ekološki put "dr. fra Jure Radić" te Biokovsku planinarsku stazu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Svoj ulaz u Park prirode Biokovo platit ćete 50 kuna (po osobi), a možete kupiti i trodnevnu po cijeni od 100 kn ili sedmodnevnu ulaznicu za samo 250 kuna. Savjetujemo vam da svoje ulaznice kupite kako biste izbjegli plaćanje eventualnih kazni i kako biste pomogli da se ovaj predivni kraj sačuva za generacije koje dolaze. Potpuni cjenik dostupan je na poveznici.

Ako planirate na području Biokova provesti nekoliko dana, tada vam savjetujemo da odaberete jedan od 6 planinarskih domova u kojima možete prespavati, a smjestiti se možete i u obližnjoj Makarskoj, koja nudi pregršt opcija u hotelima te privatnom smještaju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju