El Parque Buen Retiro (ili od milja samo park El Retiro) u Madridu ogromna je zelena površina u centru grada koja i stanovnicima i turistima nudi instant-bijeg od gradskog sivila i gužve. Park vrvi atrakcijama i događanjima, pa ovdje svatko nalazi nešto po svom ukusu, bez obzira na to zanima li ga povijest, arhitektura, umjetnost, botanika, zoologija, rekreacija ili kultura.

Park je uređen početkom 17. stoljeća isključivo za uživanje članova kraljevske obitelji i njihovih gostiju, a za javnost je otvoren tek krajem 19. stoljeća. Obilazeći El Retiro obuhvatit ćete ogroman dio povijesti Španjolske i ovoga grada. Spomenici i kraljevski vrtovi ovdje skladno žive s uličnim sviračima i zabavljačima, šibicarima, štandovima s brzom hranom i rekreativcima svih uzrasta i vrsta.

Od 2021. godine park El Retiro, zajedno s parkom Paseo del Prado, uvršeten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Park obiluje atrakcijama, a možda i najveća, ili barem najljubljenija, veliko je umjetno jezero Estanque na kojem za toploga vremena možete i zaveslati u unajmljenom čamcu.

Spomenik kralju Alfonsu XII. nalazi se na rubu jezera, a poseban je po tome što se u njegovoj neposrednoj blizini nedjeljom održavaju koncerti.

Palacio de Cristal ili Kristalna palača, sagrađena 1887. za smještaj egzotičnih biljaka za izložbu o Filipinima, prekrasan je stakleni paviljon - danas galerija koja ugošćuje mnoge suvremene likovne autore.

Velázquezova palača nalazi se u neposrednoj blizini Kristalne i također je umjetnička galerija, popularna ne samo zbog postava, nego i zbog toga što se ulaz na izložbe ne naplaćuje.

Paseo de la Argentina ili Paseo de las Estatuas preveli bismo kao Promenadu skulptura, a na njoj, u zanimljivoj šetnji i na jednom mjestu, možete upoznati španjolske monarhe.

Tu su i Jardines de Cecilio Rodríguez, klasicistički vrtovi nadahnuti Andaluzijom, vrt arhitekta Herrera Palaciosa, ružičnjak Rosaleda i Parterre Francés, u kojem se nalazi čempres star gotovo 400 godina. Ipak, najstarije stablo u El Retiru je maslina koja datira iz otprilike 1396. godine, posađena u blizini Vrata palog anđela.

U El retiru nalazi se i Teatro de Títeres, jedino kazalište u Europi koje svakog vikenda izvodi lutkarske predstave, kao i Casa del Pescador, nakon 20 godina ponovno otvorena Planina mačaka i Casa del Contrabandista, s bivšim noćnim klubom Florida Park, koji je pretvoren u prostor na kojem se isprepliću vrhunska gastronomija i kultura.

Tu je i gradski sportski centar La Chopera, javna knjižnica, kulturni centar Casa de Vacas i meteorološki opservatorij, a od jeseni u El Retiru također možete istražiti i obnovljenu Jamu majmuna, nekada dio bila menažerije Retiro koja je bila preteča madridskoga Zoološkog vrta u Madridu.

Park ćete sigurno bolje istražiti biciklom, a predahnuti možete u jednom od brojnih restorana ili kafića. Park je i dom madridskog Sajma knjiga, a u njemu se svake godine, u čast San Isidra, zaštitnika grada, održava i velika proslava s vatrometom.

Planirate li putovati u Madrid, svakako na popis uvrstite i Park El Retiro, ali imajte na umu da nije otvoren stalno, pa planirajte svoj posjet i provjerite kada je park otvoren u sezoni kada dolazite.

Put po Španjolskoj: Mjesta koja nikako ne biste trebali zaobići Plaza de España Sagrada Familia, Barcelona San Sebastian - 6 +1 Španjolska - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju