Ah koje li ljepote.. Otok Kos se nalazi u slikovitom Egejskom moru, te je jedno od najljepših turističkih odredišta u Grčkoj. Poznat po svojim beskrajnim pješčanim plažama, prekrasnim antičkim nalazištima i živopisnim krajolikom, ovaj grčki raj privlači turiste iz cijelog svijeta. Uz bogatu povijest, zanimljivu kulturu i raznolike aktivnosti, Kos nudi nezaboravan odmor. U ovom članku ćemo otkriti najzanimljivije znamenitosti, ukusnu grčku kuhinju, predivne plaže i najbolje načine za istraživanje ovog otoka.

Klima na otoku Kos je mediteranska, s toplim ljetima i blagim zimama. Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do listopada kada temperature dosežu vrtoglavih 30°C. U tom razdoblju možete uživati u sunčanom vremenu i predivnim plažama. Ako preferirate blaže temperature, svibanj i rujan su idealni mjeseci za posjet, temperature su taman za istraživanje otoka. Odaberete li otok Kos za godišnji, sigurni smo da nećete požaliti.

Pred kraj članka istražite kako najlakše i najpovoljnije iz Zagreba možete stići do otoka Kosa...

Znamenitosti i atrakcije koje treba posjetiti na otoku Kos

Jedna od najpopularnijih atrakcija na otoku je stari grad. Šetnja kroz uske uličice starijih dijelova grada pružit će vam osjećaj putovanja kroz vrijeme. Ovdje možete vidjeti brojne arheološke nalaze, kao i srednjovjekovne zidine, dvorce i crkve. Zaputite se do Asklepiona, drevnog svetišta posvećenog Asklepiju - bogu medicine.

To je jedna od najpoznatijih arheoloških lokacija na otoku i ovdje možete istražiti ruševine antičke bolnice, hramove i drevne spomenike. Također ćete uživati u prekrasnom pogledu s vrha brda.

Za ljubitelje kulture, posjet turskoj džamiji Defterdar je nezaobilazan. Ova prekrasna građevina sagrađena u osmanskom stilu pružit će vam uvid u bogatu povijest otoka Kos. Za one koji vole povijest i arheologiju, posjet antičkom amfiteatru će biti pravi užitak. Ovaj dobro očuvani amfiteatar nudi prekrasan pogled na Egejsko more i okolne krajolike.

Otok Kos ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Bio je naseljen od strane različitih civilizacija, uključujući Grke, Rimljane, Bizantince i Osmanlije, što je ostavilo snažan utjecaj na kulturu i arhitekturu otoka.

Svu tu bogatu povijest možete istražiti zaputite li se do jednog od brojnih muzeja koji prikazuju kulturno nasljeđe otoka. Posjetite Arheološki muzej u starom gradu Kos kako biste vidjeli zbirku antičkih artefakata i ostataka. Tu je i Muzej starog grada, gdje možete saznati više o povijesti grada Kos i njegovoj kulturi.

Prekrasne plaže i aktivnosti na otoku Kos

Nemojte propustiti posjetiti plažu Paradise koja živi od popularnosti svog imena. Ova prekrasna pješčana plaža s kristalno čistim morem idealna je za opuštanje i sunčanje. Plaža Tigaki je još jedno nevjerojatno mjesto za opuštanje. Smještena na sjevernoj obali otoka, ova dugačka i široka plaža nudi mirnu atmosferu i prekrasan zalazak sunca.

Najbolje plaže otoka Kos koje ne smijete propustiti

• Mastichari Beach - raj za ljubitelje mira i tišine
• Tigaki Beach - obiteljska plaža s plitkim vodama
• Paradise Beach - za aktivne i avanturistički nastrojene
• Kefalos Beach - kombinacija kristalno čistog mora i povijesti

Za ljubitelje aktivnog odmora, vožnja biciklom uz obalu bit će savršena. Dugačke biciklističke staze pružaju vam priliku da istražite otok na jedinstven način i uživate u prekrasnom krajoliku. Ako ste avanturističkog duha, isprobajte morske sportove u ponudi. Možete se okušati u ronjenju, jedrenju na dasci ili parasailingu. Ovo su samo neke od aktivnosti koje će vam pružiti dozu adrenalina prilikom vašeg godišnjeg odmora.

Otok Kos - 1 Otok Kos - 1 (Foto: Shutterstock)

Kako najlakše doći do Kosa?

Ako putujete iz Hrvatske, do Kosa ćete najlakše i najjeftinije stići iz Zagreba i to odaberete li direktan let Ryan Air aviokompanije. Letjeti možete dva puta tjedno – u petak i u nedjelju, tako da na odmoru možete ostati cijeli tjedan ili skoknuti samo na vikend. Cijena karte kreće se od 45 eura, a svoj let možete rezervirati ovdje.

Jednom kad stignete do Kosa do centra grada ćete najlakše doći javnim prijevozom. Autobusni prijevoz postoji između zračne luke i grada Kos, Mastichari, Kardamena i Kefalos. Stajalište javnog autobusa nalazi se 50 metara od zgrade terminala. Karte se mogu kupiti kod vozača autobusa, a cijena jednosmjerne karte je od 2 do 3,5 eura – ovisno u koju destinaciju putujete.

Što i gdje jesti na otoku Kosu?

Na otoku Kosu postoji mnogo sjajnih restorana koji nude raznovrsnu hranu i užitak za nepce. U nastavku istražite nekoliko restorana koji su se istaknuli po svojoj kvaliteti hrane i usluge.

Taverna Andreas: Ova obiteljska taverna, poznata je po autentičnoj grčkoj kuhinji. Ovdje možete uživati u svježe pripremljenim jelima kao što su moussaka, saganaki (feta sir u tavi), souvlaki i morski plodovi. Također se ističu svojom ljubaznom uslugom i ugodnom atmosferom.

Taverna Paraschos: Smještena u selu Zia, Taverna Paraschos nudi predivan pogled na zalazak sunca i okolne krajolike. Poslužuje tradicionalna grčka jela poput svježih riba, morskih plodova, grilovanih mesnih jela i salata. Ovdje ćete pronaći autentičnu atmosferu uz ljubazno osoblje.

Avli: Avli je elegantan restoran smješten u centru grada Kos. Specijalizirani su za moderne interpretacije grčke kuhinje s naglaskom na svježe sastojke i lokalne specijalitete. Restoran je poznat po svojim kreativnim jelima i sofisticiranoj atmosferi.

Taverna Pantheon: Ova tradicionalna taverna nalazi se u selu Kefalos i nudi bogat izbor autentičnih grčkih jela. Možete uživati u svježe ulovljenoj ribi, jagnjetini s roštilja, grčkim salatama i drugim lokalnim specijalitetima. Uz to, imaju ugodan ambijent i prijateljsko osoblje.

Savjet +: Ideja za jednodnevni izlet

Znate li da se otok Kos nalazi u neposrednoj blizni Turske granice? Možete se ukrcati na brod koji vozi između otoka Kosa i Bodruma. Postoji nekoliko redovnih brodskih linija koje povezuju ova dva mjesta. Putovanje trajektnim brodom traje oko 20 do 30 minuta, ovisno o uvjetima i brzini broda.

Ovo je popularna opcija za jednodnevne izlete i omogućuje vam da uživate u prekrasnom pogledu na more dok putujete. Cijena je od 25 eura po osobi u jednom smjeru, a ovisi o kompaniji koju odaberete. Bodrum je slikoviti turski grad smješten na obali Egejskog mora, poznat po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnim plažama i živahnim noćnim životom. Grad je poznat po svom utvrđenom dvorcu iz 15. stoljeća, popularnom turističkom odredištu, te se smatra jednim od najljepših obalnih gradova u Turskoj.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju