Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj, za koji se vjeruje da je bio naseljen još od vremena antike. Prostire se na 0,39 četvornih kilometara u Zadarskom kanalu – otprilike pola nautičke milje udaljen je od Preka na otoku Ugljanu.

Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret. To je ime dobio jer je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) za izolaciju oboljelima od gube i kuge za cijelo zadarsko područje. Danas je idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60.

Prema popisu stanovništva iz 2021., na otoku živi 35 stanovnika, što je skok za šest osoba od popisa iz 2011. Broj stanovnika ovisi i o godišnjem dobu – u zimskim mjesecima na Ošljaku živi desetak osoba, a u ljetnim mjesecima sav je kapacitet dostupnih smještajnih jedinica popunjen do kraja.

Zapanjujuća priroda

Jedna od posebnosti otoka jest što većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić. Na Ošljak su došli s Cresa.

"U današnje vrijeme otoci su postali sve atraktivniji za cjelogodišnji život pa se na Ošljaku nađe i pokoje prezime koje nije Valčić. Osobe koje kupe kuću na otoku jako se dobro uklope među malobrojno lokalno stanovništvo te vole i poštuju otok", otkrivaju nam iz Turističke zajednice Općine Preko.

Vis Zanimljivosti Kviz za ljubitelje Jadrana: Koliko dobro poznajete hrvatske otoke?

Većim dijelom otoka dominira prekrasna park-šuma s gustom vegetacijom borova, čempresa i hrastova crnike uz nezaobilazna stabla maslina i mediteransku makiju. U hladovini borova smještene su male pitoreskne uvale čistoga mora koje su savršene za ljetno osvježenje od visokih temperatura.

Čarobna park-šuma mjesto je i na kojem možete vidjeti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica, od ševe krunice (Lullula arborea) i primorske trepteljke (Anthus campestris) preko surog orla (Aquila chrysaetos) i morskog vranca (Phalacrocorax aristotelis) do zmijara (Circaetus gallicus) i dugokljune čigre (Thalasseus sandvicensis).

Što vidjeti?

Istražite ribarsku lučicu, posjetite crkvicu sv. Marije iz 6. stoljeća i ruševine mlina vjetrenjače iz 16. stoljeća te ruševine ljetnikovca obitelji Calogera. Tu je i stari dio naselja s desetak kuća – seoska cjelina Valčić – koji je nastao u 17. i 18. stoljeću. Na otoku se može vidjeti i bunker iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stara škola na otoku ne radi već desetljećima jer nije imala dovoljan broj učenika za odvijanje redovite nastave. U međuvremenu je obnovljena i služi otočanima kao dom kulture i zabave.

"Otočani s ponosom ističu i stonovac (vodosabiralište), koji je nastao za vrijeme talijanske okupacije Ošljaka u Drugom svjetskom ratu. Talijani su napravili to veliko vodosabiralište i gusternu i tako cjelokupno stanovništvo otoka opskrbili vodom. Voda se uzimala iz špinice (slavine) koja i danas radi", kažu nam u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Gdje jesti na najmanjem naseljenom otoku u Hrvatskoj: Restoran tik do mora s terasom za pamćenje Ošljak - 1 Ošljak - 2 Ošljak - 3 +5 Ošljak - 4

Što raditi?

Automobilski promet po otoku je zabranjen, pa se tu najlakše kretati biciklom ili pješice.

"Pješačka staza na otoku duga je dva kilometra, prolazi uz svjetionik i ostatke vjetrenjača, a možete se popeti i na vrh otoka koji se izdiže na 90 metara, a s kojeg se pruža nezaboravan vidik", savjetuju u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Istražite otok i njegove prirodne ljepote. Ošljak pruža velike mogućnosti za ribolov i ronjenje.

"Postavljen je i prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj u blizini obale Ošljaka radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje," dodaju u TZ-u Općine Preko.

Kako doći?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak u dva navrata, a postoje i dvije povratne linije za Zadar, odnosno Preko.

"Ako netko ima vlastiti brod, na otok može i u vlastitom aranžmanu. U ljetnim mjesecima izletnicima brodom Ošljak je omiljena destinacija", kažu nam u Turističkoj zajednici.

Tallinn - 1 Putovanja Više od 2 tisuće otoka: Čudesna europska zemlja u kojoj možete doživjeti peto godišnje doba

Imajte na umu

Na otoku nema niti jedne trgovine – čak ni tijekom ljeta. Otočani i njihovi gosti nabavljaju namirnice u obližnjem mjestu Preku na Ugljanu ili u Zadru. Također, ljeti na otoku radi samo jedan ugostiteljski objekt.

Gdje odsjesti?

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. No ako želite ovdje spavati, smještaj treba bukirati prije službenog početka ljetne sezone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju