Pojas zemalja koje okružuju Pacifik nosi zastrašujući naziv: Pacifički vatreni krug ili vatreni prsten. Neslavni naziv dobila je po brojnim vulkanima koji se nalaze u ovom području. U lancu dugom čak 40 000 kilometara nalaze se čak dvije trećine aktivnih vulkana svijeta, a u ovoj regiji odvija se čak 90 potresa na Zemlji.

Jedna od zemalja smještenih u krugu vatre je Indonezija. Iako ju često viđamo u vijestima zbog erupcija vulkana, upravo oni privlače i brojne turiste koji ovdje dolaze na pješačke ture. Tim su privlačniji jer se mnogi nalaze u nacionalnim parkovima i nestvarno lijepoj prirodi – okruženi džunglom i slapovima.

Vulkan koji se uspio istaknuti neobičnim efektom jest Kawah Ijen, smješten na otoku Java u blizini Balija. Po veličini je ovaj vulkan 13. u svijetu i na njegovom vrhu nalazi se prekrasno plavo-zeleno kratersko jezero. No, to nije ono što ga čini hitom…

Vatra plave boje

Kada se Kawah ljen aktivira, on šiklja lavu plave boje. Zbog toga ga ponekad zovu i Plavim vulkanom.

Izgleda kao filmski efekt ili scena s druge planete, no stvarna je. Naime, zbog velike količine sumpora u kombinaciji s visokom temperaturom (600 °C) i pritiskom, dolazi do sagorijevanja sumpornih plinova koji izlaze iz stijena i lave koja naizgled poprima neonski plavu boju.

Otkako je National Geographic 2014. godine izvijestio o Plavom vulkanu i potkrijepio prilog fascinantnim fotografijama, broj turista se naglo povećao (šokantno, zar ne?).

Lokalni stanovnici nisu u njemu vidjeli ništa neobično, a sada svjedoče rastućem broju stranaca koji plaćaju da ih netko odvede na dvosatno planinarenje do vrha. Vjerujemo kako im je ovo čudniji prizor od plave lave…

No, kao što smo rekli, lava samo naizgled poprima plavu boju. Zapravo je iste boje kao i lava drugih vulkana. Plavi efekt dolazi od plamenova koje stvara, a plinovi ponekad kondenziraju i nastavljaju teći padinama vulkana, tvoreći efekt plave lave.

Američka geologinja Cynthia Werner ističe kako su sličan fenomen nekada stvarali i šumski požari u Nacionalnom parku Yellowstone, ostavljavši iza sebe crne tragove. Plava vulkanska vatra čak se spominje i u antičkim talijanskim spisima o vulkanu Vezuv.

Danju ovaj vulkan izgleda „obično“ lijepo, kao i brojni drugi vulkani. Eventualno možete naići na radnike s gas maskama koji vade sumpor, jer se materijal koji nastane nakon erupcije koristi u kemijskoj industriji.

Plava čarolija vidljiva je samo noću. A spektakularan prizor ipak je bolje promatrati sa sigurne udaljenosti 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju