Kamena straža na engleskoj obali nedaleko od Dorseta sastavljena je od masivnih stijena koje se nazivaju Old Harry. Neobičan prizor koji neumorno privlači brojne zaljubljenike u prirodu označava kraj Jurske obale (Jurassic coast). Tim se obalnim područjem u duljini od 153 km nalazi i pješačka staza South West Coast Path. Jursku obalu UNESCO je upisao na svoj popis svjetske baštine kao jedinstveno mjesto jer čini primjer kontinuiranog geološkog razvoja kroz cijeli mezozoik koji je poslužio kao izvor važnih fosilnih nalazišta.

Masivne stijene nastajale su milijunima godina, a ime duguju nazivu za vraga koji je prema narodnoj priči običavao drijemati na tom mjestu. Prema drugom izvoru, gusar i krijumčar Harry Paye upravo je ondje sakrio svoj plijen. Tijekom kasnog 19. stoljeća stijene su promijenile izgled, kada je jedan dio, poznat kao "žena starog Harryja" propao i srušio se u more.

Tijekom Drugog svjetskog rata britanski piloti Spitfirea i Hurricanea koristili su stijene kao poligon za vježbanje, što su potvrđuju i ronioci koji i dalje povremeno pronalaze čahure na morskom dnu.

Stijene je najbolje razgledati pješice hodajući od Studlanda ili Swanagea preko Ballard Downa, s kojeg se pruža spektakularan pogled na Jursku obalu. Južnije od Old Harryja nalazi se i lijepi obalni grad Swanage, a vrijedi razgledati i Durlston Country Park te Dancing Ledge.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju