Na samom jugozapadu Slovenije, na obalama Jadranskog mora, smjestio se gradić Kopar – luka i odredište mnogih sredozemnih brodova. Možda nije tako slavan kao obližnji Trst, no simpatična je lokacija za one koji ljeti traže odmor u mirnijem mjestu.

U njemu se počeo intenzivno razvijati ljetni turizam, a sigurno smo da će vam se njegove uske kamene uličice i mediteranski duh brzo uvući pod kožu.

Prema legendi, Kopar je nastao u bitci između boga Posejdona i božice Atene koja se sakrila ovdje. U jednom trenutku, njen štit pao je u vodu i transofmirao se u otočić – a kada se pogleda oblik starog grada, uočljivo je kako nalikuje štitu.

Palače na moru...

Mali grad oduševljava arhitekturom, a posebno se ističu gradski toranj sa satom i poznata palača koju rado ističu kao jedno od najljepših arhitektonskih simbola slovenskog grada.

Pretorska palača krasi središnji trg u Kopru sa svojim dekoriranim pročeljem, dva tornja i zupčastim vrhovima. Izgrađena je na mjestu na kojem su u 13. stoljeću stajale stare gradske kuće, da bi današnji, završni izgled dobila u 17. stoljeću kada poprima barokne ukrase.

Kad je krajem 18. stoljeća pala Venecijanska Republika, palača je pod austrijskom vlašću utonula u zaborav jer su gradske vlasti preselile svoje urede. Prošlo je gotovo 200 godina dok talijanske vlasti nisu prionule na posao i dovršile restauraciju Palače 2001. godine.

Prekrasna palača bila je sjedište gradskih vladara, a tu funkciju donekle ima i danas: u njoj se nalaze gradska vijećnica, ali i dvorana za vjenčanja, ljekarna te Turističko-informativni centar koji vam omogućuje razgled palače.

Što još vidjeti?

Na trgu koji se prostire ispred nje danas se održava i poznati Folkest festival koji okuplja nove nade kulturne scene, naročito glazbenike s područja avangardne folk glazbe. Kad smo kod festivala, ovdje svakako obiđite i Altroke Istra festival gastronomskih specijaliteta da vidite kako se spajaju Slovenija i Mediteran na tanjuru.

A za jednodnevni izlet uputite se u dolinu rijeke Dragonje, jednu od najljepših prirodnih atrakcija ovog dijela Slovenije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju