Kako Engleska nije samo London poznato je već odavno. Liverpool, Birmingham, Manchester – sve su to gradovi koje se isplati vidjeti, a na popis slobodno možete dodati i Newcastle. Naravno, prilikom posjete valja uvažiti savjete lokalaca, pa stoga donosimo savjete novinara iz Newcastlea objavljene na portalu Guardian.

Hrana

Čitati knjigu i popiti kavu u Super Naturalu, ugodnom vegetarijanskom kafiću u blizini kolodvora i više je no dobra opcija. Opcija hrane su sve naravno, bezmesne, ali ima dovoljno sendviča i lazanja da pronađete nešto za sebe. Obilazak tržnice Quayside nedjeljom također je dobra ideja, jer se ovdje prodaje doslovno sve – od tajlandske i karipske hrane pa do palačinki. Poželjna opcija je i trendi restoran Trakol, koji je usredotočen na pripremu jela sa sezonskim namirnicama.

Zabava

Ali Pritchard je imao samo 22 godine kada je održao svoju prvu predstavu u pubu Dog and Parrot. Njegova publika te večeri? Jedan čovjek i njegov pas. Desetljeće kasnije, Pritchard je vlasnik kazališta Alphabetti s osamdeset sjedećih mjesta, koje tjedno nudi poeziju, komediju, glazbu i kazalište. Kazalište nije stvoreno za ostvarivanje dobiti, već prvenstveno s mišlju kako kultura treba biti dostupna svima, tako da plaćate onoliko koliko smatrate da predstava vrijedi.

Priroda

Uskočite u metro ili autobus i odite do Jesmond Deneamirne šumovite doline sjeverno od centra. Labirint visokih stabala jasena nadvija se nad mahovinastim kamenim mostovima, a svakako posjetite Pets Corner, gdje brbljave amazonske papige i slatke trbušaste svinje zabavljaju publiku. A Taste of Persia, iranski restoran izvrsno je mjesto za okrjepu goriva nakon izleta u Dene, a preporuka je da naručite jelo Joojeh (piletina na žaru marinirana u šafranu i limunu).

Gdje odsjesti?

Motel One (noćenje za dvoje od 600 kuna) prilično je šik hotel. Jesmond Dene House u kojem noćenje za dvoje stoji oko 1000 kuna, je butik hotel udaljen 10 minuta vožnje od centra. Koji god izaberete, nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju