Kako Engleska nije samo London poznato je već odavno. Liverpool, Birmingham, Manchester – sve su to gradovi koje se isplati vidjeti, a na popis slobodno možete dodati i Newcastle. Naravno, prilikom posjete valja uvažiti savjete lokalaca, pa stoga donosimo savjete novinara iz Newcastlea objavljene na portalu Guardian.

Hrana

Čitati knjigu i popiti kavu u Super Naturalu, ugodnom vegetarijanskom kafiću u blizini kolodvora i više je no dobra opcija. Opcija hrane su sve naravno, bezmesne, ali ima dovoljno sendviča i lazanja da pronađete nešto za sebe. Obilazak tržnice Quayside nedjeljom također je dobra ideja, jer se ovdje prodaje doslovno sve – od tajlandske i karipske hrane pa do palačinki. Poželjna opcija je i trendi restoran Trakol, koji je usredotočen na pripremu jela sa sezonskim namirnicama.

Zabava

Ali Pritchard je imao samo 22 godine kada je održao svoju prvu predstavu u pubu Dog and Parrot. Njegova publika te večeri? Jedan čovjek i njegov pas. Desetljeće kasnije, Pritchard je vlasnik kazališta Alphabetti s osamdeset sjedećih mjesta, koje tjedno nudi poeziju, komediju, glazbu i kazalište. Kazalište nije stvoreno za ostvarivanje dobiti, već prvenstveno s mišlju kako kultura treba biti dostupna svima, tako da plaćate onoliko koliko smatrate da predstava vrijedi.

Priroda

Uskočite u metro ili autobus i odite do Jesmond Deneamirne šumovite doline sjeverno od centra. Labirint visokih stabala jasena nadvija se nad mahovinastim kamenim mostovima, a svakako posjetite Pets Corner, gdje brbljave amazonske papige i slatke trbušaste svinje zabavljaju publiku. A Taste of Persia, iranski restoran izvrsno je mjesto za okrjepu goriva nakon izleta u Dene, a preporuka je da naručite jelo Joojeh (piletina na žaru marinirana u šafranu i limunu).

Gdje odsjesti?

Motel One (noćenje za dvoje od 600 kuna) prilično je šik hotel. Jesmond Dene House u kojem noćenje za dvoje stoji oko 1000 kuna, je butik hotel udaljen 10 minuta vožnje od centra. Koji god izaberete, nećete pogriješiti.

Tajne podzemnog Londona: Najpopularniji europski metro u kojem su se skrivala poznata lica Londonski metro - 5 Londonski metro - 2 Londonski metro - 3 +2 Londonski metro - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju