Stari Kontinent dom je mnogih fascinantnih građevina koje su stvorile ljudske ruke, ali i mnogih čuda koje je stvorila – priroda. Iako nas većina pomisli kad se spremamo na put diljem Europe kako obići Eiffelov toranj ili Koloseum, ne bi bilo loše uvrstiti na popis ni neko od ovih prirodnih čuda...

Klifovi Moher, Irska

Na "rubu" Irske iz mora se izdižu klifovi viši od 200 metara! Protežu se na gotovo 10 kilometara, a pogled je, naravno, fascinantan. Najbolje vrijeme za posjet ipak je vrijeme između travnja i kolovoza, kad je nebo uglavnom čisto, bez magle i sivih oblaka. Klifovi su i dom tisuće tupika (ptica, možda vam je poznatiji engleski naziv "puffin"), a za sve detalje zavirite na službenu web-stranicu.

Klisura Verdon, Francuska

Nazivana i Velikim kanjonom Francuske, klisura Verdon duljine 25 kilometara prolazi između gotovo 700 metara vapnenačkih zidina te dolazi gotovo do Alpa. Ovaj prirodni fenomen u srednjoj Provansi popularan je među planinarima, kajakašima i alpinistima. Naravno, isplati se iznajmiti kajak ili brod te još bolje istražiti tu ljepotu, stoga zabilježite svakako i ovu klisuru kad vas put nanese u Provansu.

Dolomiti, Italija

Ovaj planinski lanac smješten je na sjeveru zemlje, a ako ste u potrazi za zimskim radostima, ovdje ćete pronaći užitak na nebrojenim skijalištima. Naravno, opcija je uvijek i vožnja autom živopisnim prijevojima, a ako uživate u planinarenju, najbolje je posjetiti Dolomite nakon sezone skijanja, kad se brojna brda zelene i čekaju izletnike.

Špilja Melissani, Grčka

Otok Kefalonija smatra se najljepšim u Grčkoj, a špilja Melissani koja se nalazi na njemu poznata je po gotovo prozirnoj boji vode, pa ćete lako vidjeti dno. Prema legendi, špilja je služila kao dom nimfi (podsjetite se malo grčke mitologije), pa je poznata i pod nazivom – špilja nimfi. Ulaz u špilju je 7 eura, ali s obzirom na to da ulazite brodom, ovo je izlet koji se isplati.

Eisriesenwelt, Austrija

Najveća ledena špilja svijeta nalazi se u Austriji. Ulaznica za nju iznosi 24 eura, a uključena je vožnja žičarom, kao i stručni obilazak. Budući da je to jedini način za ulazak u špilju jer samostalno ne možete ući, budite spremni platiti jer – isplati se. Razne ledene formacije, skulpture i figure ostavljaju bez teksta.

Otok Skye, Škotska

Veličinom drugi škotski otok obiluje dolinama, planinskim lancima i nevjerojatnom obalom. Zbog maglovitog vremena i tmurnog vremena poznat je i pod nazivom "oblačni otok", pa je najbolje vrijeme za posjet između svibnja i rujna. Pješačke su staze gotovo svugdje, a najpoznatije su Brother's Point i Fairy Glen, no usput ćete naići još na brojne kampove i ribarska sela koja valja obići.

Plitvička jezera, Hrvatska

I za kraj – Lijepa Naša! Slavna jezera na listi UNESCO-a nalaze se od 1979. godine, ukupno ih je 16 i povezana su nizom slapova. Itekako su poznata po boji koja se mijenja tijekom godine, a zbog ogromnih gužvi možda je bolje izbjegavati posjet ljeti. S obzirom na to da vjerojatno živite u Hrvatskoj, možete organizirati i neko drugo godišnje doba za uživanje na Plitvicama. Jasno, jezera možete istražiti i s nekom organiziranom turom, no vjerujte nam, u ovoj ljepoti isplati se uživati bez ikakvih vodiča...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju