Pizza! Svi je volimo, makar na neki način i makar nekoliko puta godišnje! Jeste li znali da se Napulj smatra rodnim mjestom prve pizzerije Antica Pizzeria Port’Alba, otvorena je u Napulju 1830. i dan-danas poslužuje pizze, ali osim ugodnog okusa pizze i punog želuca, ovaj grad se također može pohvaliti zapanjujućim dvorcima.

Zapravo, u antičko doba Napulj je bio poznat kao grad sedam dvoraca. Ovi su dvorci strateški postavljeni za obranu Napulja od bilo kakvih pomorskih napada, a možete zamisliti kakvi su oni bili u to vrijeme.

Najstariji Castel Dell'Ovo ima povijest koja seže u 6. stoljeće i poprilično je zapanjujuća. Dvorac se nalazi u samom središtu grada i nazvan je Jaje Dvorac zbog legende koja uključuje poznatog pjesnika Vergilija. Legenda kaže je da je Vergilije, koji se također smatrao čarobnjakom, sakrio čarobno jaje unutar dvorca, a čarnobno jaje je pomoglo da se dvorac ne uruši.

Drugi najstariji dvorac, dvorac Capuano, izgrađen je u 12. stoljeću, a nazvan je tako jer se nalazi blizu ceste koja vodi prema Capui. Zbog restauracija i dogradnji ovaj dvorac više liči na drevnu građevinu nego na dvorac. Nadalje, donedavno je služio i kao sud u Napulju.

Jedan od najpoznatijih dvoraca u Napulju je Novi dvorac iz anžuvinskog doba. Također poznat i kao Maschio Angioino. Kraljevska rezidencija i tvrđava, gleda na Piazzu Municipio, a uz njega se veže nešto mračnija legenda od one Dvorca Jajeta. Naime, legenda koju je ispričao Dumas govori o krokodilu koji je doplivavao kroz otvor u podrumu i tako nasmrt izgrizao mnoge zatvorenike koji su služili kaznu u podrumskim tamnicama.

Novi dvorac, Napulj Novi dvorac, Napulj (Foto: Shutterstock)

Na obronku brda s pogledom na grad pronaći ćete dvorac Sant’Elmo, koji je nekada bio srednjovjekovna utvrda, a sada je muzej. Ima jedinstven oblik zvijezde i postoji drevna legenda o razigranom duhu odjevenom u bijelo koji voli plašiti ljude... Tko zna, tamo je možda bolje ne dolaziti kada padne mrak!

Dvorac Carmine ili Sperone izgrađen je kao utvrda i imao je veliku stratešku vrijednost za vojsku grada. Nažalost 1900. godine tijekom velike obnove Napulja je srušen da bi napravio mjesta za moderne ceste. Danas su ostali samo Torre Spinella i dio zida.

Nisida je jedan od malih vulkanskih otočića koji je mostom povezan s kopnom, a na tom otoku se nalazi dvorac di Nisida. U 16. stoljeću korišten je kao obrana od gusara. Kasnije je pretvoren u bolnicu za pomoć oboljelima od kuge, a nakon toga je postao zatvor za političke zatvorenike, nešto kao naš Goli otok...

Posljednji dvorac je tvrđava Vigilena, od koje je danas nažalost ostalo vrlo malo. Za vrijeme vladavine Sicilijom korišten je kao centar za obuku kadeta. Igrao je vitalnu stratešku ulogu u sudjelovanju i u organizaciji obrane grada. Trenutno postoje planovi da se pretvori u arheološki park.

Po preporuci lokalca: Gdje jesti, spavati i uživati u uzbudljivom Napulju Napulj - 1 Napulj - 2 Napulj - 3 +1 Napulj - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju