Tierpark u istočnom Berlinu najveći je zoološki vrt u Europi, ali to nije jedino mjesto gdje možete naći divlje stanovnike u urbanoj džungli njemačkog grada. Ne mislimo pritom na partijanerske klubove nego na stariji – i popularniji, Berlin Zoo koji se nalazi u zapadnom Berlinu.

U Tierparku u berlinskoj četvrti Lichtenberg koji se prostire na površini od 1,6 četvornog kilometra živi preko 8000 životinja, a ukupno postoji oko 650 različitih životinjskih vrsta.

Zoo Berlin (kraj stanice Zoo), koji je sagrađen 1844. godine, najstariji je zoološki vrt u Njemačkoj i jedan od najstarijih na svijetu. Tijekom Drugog svjetskog rata, gotovo je potpuno uništen – samo je 91 od oko 4000 životinja preživjelo rat. Nakon što je rat završio, dijelovi zoološog vrta su se rekonstruirali, a sagrađene su i razne nove građevine poput kuće za antilope ili akvarija.

Najpoznatiji stanovnik tog zoološkog vrta bio je polarni medvjed Knut koji se rodio 5.prosinca 2006. godine. Kako ga je majka odbacila, odgajali su ga zaposlenici zoološkog vrta. On je, nakon više od 30 godina, bio prvo mladunče polarnog medvjeda u berlinskom zoološkom vrtu koje je preživjelo. Knut je ubrzo postao svjetski popularan, a kada je knutomanija uzela maha igračke i knjige inspirirane berlinskim polarnim medvjedićem mogle su naći na svakom koraku, a Knut je značajno povećao prihode berlinskom zoološkom vrtu. 

Iako je Tierpark veći, Zoo Berlin ima više životinja i vrsta: posjetiti možete čak 1200 vrsta, od kojih su mnoge na rubu izumiranja. Od golemog slona do zaigranog merkata, Zoo Berlin se smatra najbogatiji životinjskim vrstama na svijetu.

Svaki na svojoj strani grada, oba zoološka vrta imaju svoje pluseve i minuse. Neki će reći da je Zoo Berlin "turističkiji" od Tierparka u kojem nema velikih majmuna, kao niti kutka u kojemu možete maziti životinje, a događanja koja se organiziraju nisu toliko popularna. No Tierpark je dom rjeđim vrstama nego što je to Zoo Berlin. Osim toga, taj najveći zoološki vrt smješten na zapadu grada mjesto je za duge šetnje i razgledavanje životinja koji najčešće ima glas zaljubljenika u zoologiju. 

Prije nekog vremena, berlinski novinari i političari pokrenuli su debatu o tome ima li grad novca za dva zoološka vrta, a više je ljudi bilo na strani da se zatvori Tierpark, iz jednostavnog razloga jer im se više sviđa Zoo Berlin. Tierpark ima znatno manje posjetitelja godišnje, između ostalog zato što puno turista dolazi vidjeti akvarij u Berlin Zoo-u, kao i zbog toga što je udaljeniji od glavnih gradskih atrakcija.

Berlin Zoo 2019. godine posjetilo je čak 3 milijuna i gotovo 730 tisuća posjetitelja. Oni koji kritiziraju Tierpark tvrde da je zastario i smeta im što su brojni natpisi isključivo na njemačkom. Neki tvrde da je najveći park u Europi – prevelik pa za posjet treba izdvojiti više vremena. A koji je bolji? Najbolje je da procijenite sami... 

Oči vas ne varaju, to su krave koje pasu na stambenoj zgradi Instalacija Povratak krava Sergeja Dotta Instalacija Povratak krava Sergeja Dotta u Berlinu Instalacija Povratak krava Sergeja Dotta u Berlinu +0 Instalacija Povratak krava Sergeja Dotta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju