Globalna tvrtka za mobilnost ECA International objavila je popis najskupljih gradova za život u 2022. godini. Treću godinu zaredom na vrhu ljestvice zasjeo je Hong Kong, u kojem litra mlijeka u trgovini stoji oko 21 kunu. Mjesečni pokaz za javni prijevoz iznosi 447 kuna, a stanarina za garsonijeru u centru grada stoji oko 15.000 kuna.

Ne samo da je Hong Kong proglašen najskupljim gradom za život, već se i Azija može nazvati najskupljim kontinentom. Na ljestvici 10 najskupljih gradova za život čak šest potječe s ovog kontinenta - Hong Kong, Tokio, Šangaj, Guangzhou, Seul i Tel Aviv.

Švicarska na ljestvici 10 najskupljih gradova za život ima čak dva predstavnika – Ženevu na trećem mjestu i Zürich na sedmom mjestu. Ostatak ljestvice rezerviran je za New York (drugo mjesto) i London (četvrto mjesto).

ECA International radi svake godine listu najskupljih gradova za život na temelju nekoliko faktora – uključujući prosječne cijene svakodnevnih namirnica poput mlijeka i ulja, stanarine, režija, javnog prijevoza, ali i stabilnosti domaće valute.

10 najskupljih gradova za život prema izvještaju ECA Internationala:

  1. Hong Kong
  2. New York, SAD
  3. Ženeva, Švicarska
  4. London, Ujedinjeno Kraljevstvo
  5. Tokio, Japan
  6. Tel Aviv, Izreal
  7. Zürich, Švicarska
  8. Šangaj, Kina
  9. Guangzhou, Kina
  10. Seul, Južna Koreja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju