Andraševa avenija slavni je bulevar u mađarskoj prijestolnici Budimpešti. Povezuje Elizabetin trg s Trgom heroja i dugačka je oko 2,3 kilometra, pa će vam pješke trebati oko pola sata da ju prijeđete. Vjerujte, htjet ćete ju bolje upoznati pješice jer je riječ o jednoj od najljepših ulica Budimpešte.

Potječe s kraja 19. stoljeća, što se može osjetiti u arhitekturi neorenesansnih vila, te raskošnih trgova i dvoraca. Gradnjom bulevara trebala se rasteretiti ulica Kiraly, a radovi su simbolično završeni na mađarski Dan neovisnosti.

Avenija je dobila ime po glavnom organizatoru, premijeru Gyula Andrassyju. Ubrzo nakon gradnje bulevara izgrađena je i druga europska podzemna željeznica nakon londonske.

S obzirom na njenu veličinu i ljepotu, nije ni čudo što je sam Staljin bacio oko na nju, pa je 1950. godine (za njegova života) prozvana Staljinovom avenijom. Borba za radničku klasu i kićenje buržujskim avenijama – malo licemjerno, Josife Visarionoviču, zar ne? A opet, tko bi odolio…

Kada je 1956. godine izbila Mađarska revolucija, prozvana je Avenijom mađarske omladine, a zatim Bulevarom narodne republike, da bi joj konačno 1990-ih bilo vraćeno originalno ime.

Obuhvaća predivne primjere mađarske arhitekture 19. stoljeća, te brojne turističke atrakcije. Počevši od Elizabetinog trga, prolazi pored slavne operne kuće i kazališta, parkova Jokai i Liszt Ferenc, Kuće terora, kazališta lutaka, glazbene akademije, muzeja umjetnosti, te konačno sve do velikog Trga heroja. Naravno, putem ćete naići na brojne dućane i luksuzne butike te raskošne stambene palače.

Zbog svoje ljepote uvrštena je na popis svjetske baštine 2002. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju