Iznenađujuće je koliko posjetitelja Maroka ne zna za ove slapove dok ih lokalci ili neke agencije ne suoče s ponudom koja se ne odbija. U egzotičnoj pustinjskoj zemlji ne očekuju ovakvo vodeno bogatstvo, no planina Atlas skriva prekrasne zelene oaze…

Ouzoud slapovi zajednički je naziv za nekoliko slapova koji tvore rijeku el-Abid. Ona se rađa ovdje u visinama planine Atlas, a potom nastavlja svoj put prema Atlantiku. Cijelo područje poznato je po berberskim selima, pa u njima možete pronaći i smještaj ako želite ostati dulje ili dućane s berberskom robom (poput kozmetike i poznatih zelenih ruževa).

Put do slapova vodi kroz hlad drveća masline, a cijeli prizor uljepšava i mnoštvo malih mlinova koji i danas rade na rijeci. U blizini se nalazi i mali restoran s terasom gdje možete imati kavu ili ručak s najljepšim pogledom.

Veličanstveni slapovi se obrušavaju u ponor u koji je moguće doći pješke, te se čak približiti na čamcu. Visoki su 110 metara i padaju u tri „stepenice“. Osvrnete li se oko sebe, primijetit ćete da niste jedini koji gledaju ovu ljepotu – čak i ako nema ljudi oko vas.

Naime, ovdje živi cijela mala zajednica majmuna koji su vrlo slatki, ali ponekad i vrlo zločesti. Čim vide ljude, očekuju svoje poslastice. Jesu li se razmazili životom u turističkoj destinaciji ili misle da zaslužuju kompenzaciju za nemir koji im je unesen u živote? Oboje je moguće, pa radije dobrovoljno pripremite poklončiće da svoje čupave domaćine.

Iako Ouzoud slapovi djeluju kao „Bogu iza nogu“, ne postoji ništa što se ovdje ne može srediti, habibi. Do obližnjeg grada Azilal je moguće doći taksijem ili čak javnim prijevozom iz Marakeša, a iz njega nastaviti put taksijem. Najjednostavnija opcija su, naravno, pouzdane turističke agencije.

Ljeti je ovdje najviše turista jer je tada idealno vrijeme za kupanje podno slapova (o, da!), no slapovi su najbujniji zimi. No, realno, kada god dođete – prizori su impresivni…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju