Ako ste se ikada pitali gdje se nalazi najdulja tramvajska linija na svijetu, Guinnessova knjiga rekorda ima odgovor na to pitanje. Belgijski Kusttram koji putnike prevozi duž flamanske obale na sjeverozapadu zemlje broji čak 68 kilometara – koliko ima od Zagreba do Križevaca ili gotovo kao cestom od Splita do Šibenika.

Tramvaj kreće iz grada Knokke i vozi do Adinkerkea, a omiljen je među turistima koji se žele bolje upoznati s tim krajem. U kasnom 19. stoljeću Belgija je počela ubrzano graditi željeznice, a 1885. godine otvorene su prve dionice te najambicioznije rute, koja i danas plijeni pozornost i ponosno nosi titulu najdulje tramvajske linije na svijetu.

Linija s pogledom od milijun dolara

Predivan pogled na Sjeverno more, slikovita obalna sela, kao i zanimljivosti koje se susreću na putu neki su od dobrih razloga zašto krenuti na putovanje tramvajem, nađete li se u tom kutku Europe. Za ono što nude, karte nisu skupe.

Tako jednodnevna karta stoji 7,50 eura, a omogućuje neograničen broj ulazaka i izlazaka iz tramvaja, a trodnevna je 15 eura. Djeca i mladi imaju popust. Tijekom dana, tramvaj polazi svakih 15 minuta, a u špici sezone ljeti i svakih 10 minuta.

Knokke-Heist je popularno odredište u Belgiji Knokke-Heist je popularno odredište u Belgiji (Foto: Shutterstock)

U dva sata i dvadeset minuta, koliko traje putovanje od prve do posljednje stanice, tramvaj se zaustavlja na više od 65 mjesta i prolazi brojne gradove. Neke od najpopularnijih stanica uključuju Knokke-Heist, gdje ćete pronaći luksuzne butike, galerije i elegantne restorane.

Slijedi popularno mjesto za odmor – Blankenberge, a zatim Middelkerke, gdje možete satima uživati u pogledu na more. Isplati se istražiti i šarmantni Nieuwpoort te na kraju i De Panne, krajnje odredište.

Poput vremeplova: Neobična građevina koja i dalje čuva vikinške simbole Norveška - 5 Norveška - 4 Drvena crkva u Norveškoj +1 Norveška - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju