Građevine koje strše visoko itekako nas oduševljavaju već desetljećima. Projektiranje nebodera težak je zadatak, ali dobitnici ovogodišnjih nagrada Emporis Skyscraper Awards očito su se dobro snašli.

Deset najboljih odabrano je između više od 600 nebodera dovršenih 2021. i visoki su najmanje 100 metara.

Glavna nagrada osvojio je jedan nizozemski neboder, Valley u Amsterdamu, koji se može pohvaliti prozirnom staklenom fasadom, prozorima obloženim kamenom i balkonima koji podsjećaju na stjenovitu planinsku površinu.

Žiri je zaključio kako Valley izgleda kao oaza u poslovnoj četvrti kojom dominiraju uredske zgrade. To nije samo izvanredni arhitektonski uspjeh, već i izvrstan primjer održive i klimatski prihvatljive građevine. Amsterdamski neboder sastoji se zapravo od tri tornja raznih veličina, od kojih najviši ima 100 metara. Kako smo već rekli, itekako je i „“društveno odgovoran“, a u sljedećim godinama ukrasit će ga se s više od 13 tisuća biljaka.

Drugo mjesto zauzeo je njujorški neboder Steinway na Manhattanu, koji je ponio i titulu najtanjeg nebodera na svijetu. Visok je impresivnih 435 metara, a tanak je poput igle. Čak i na Manhattanu, kojim dominiraju neboderi, ovaj je zbilja čudesan.

Neboder Steinway, New York - 3 Neboder Steinway, New York - 3 (Foto: Profimedia)

Brončana medalja ide NV Toweru u Sofiji u Bugarskoj, koji je narastao do 107 metara. I kod njega se mislio na održiva rješenja, a ovo je i prvi put da se neki neboder iz Bugarske našao u TOP 10. 

„Drvenu“ medalju osvojio je toranj Antares u Barceloni, koji se sa svojih 27 katova popeo do 107 metara, te nudi sjajne poglede na Mediteran, planinu Montserrat i samu Barcelonu. Dodajmo još da je i peto mjesto zauzeo Bundang Doosan u južnokorejskom gradu Seongnamu, a prvih 10 redom zatvaraju neboderi u Varšavi, Melbourneu, New Yorku, Londonu i Torontu.

Neboder u kojem će vlasnici parkirati auto u svojim stanovima bez obzira na to na kojem katu živjeli Neboder Bentley Residences na Floridi - 4 Neboder Bentley Residences na Floridi - 5 Neboder Bentley Residences na Floridi - 2 +1 Neboder Bentley Residences na Floridi - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju