Vikend je idealno vrijeme za druženje s obitelji i prijateljima, ali i za otkrivanje novih mjesta. Bilo da volite prirodu, aktivne izlete ili pak kulturu i povijest, u Hrvatskoj možete uživati u svemu tome i pritom se lijepo zabaviti. U nastavku vam donosimo 5 top vikend-destinacija koje će vas oduševiti.

Trakošćan

Dvorac Trakošćan te park-šuma i jezero koji ga okružuju rijedak je primjer očuvane spomeničke cjeline. U Trakošćanu možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas očarati. Ljubitelji povijesti doći će na svoje posjete li jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj.

Vražji prolaz i Zeleni vir

Ovaj zaštićeni prirodni rezervat nalazi se kod Skrada te je idealno mjesto za izlet vikendom. Volite li planinariti, možete od Skrada krenuti prema ovim odredištima pješke te uživati u prirodi. Ako ste ipak za laganiju šetnju, onda se automobilom dovezite do planinarskog doma pa tek onda krenite pješke istraživati čarobnu prirodu ovog kraja.

Vražji prolaz jedan je od najljepših prirodnih fenomena Hrvatske, a predivna špilja i izvor Zeleni vir te slap potoka Curka ovaj izlet čine nezaboravnim. Za kraj izleta svakako vam preporučujemo da uživate u domaćim delicijama ovog kraja, a ako ste pak preumorni, možete i potražiti neki lokalni smještaj te ostati još koji dan kako biste otkrili sve ljepote Gorskog kotara.

Rastoke

Uz grad Slunj, na utoku rijeke Slunjčice u Koranu, nalaze se Rastoke, vodeničarsko naselje iznimne ljepote. Slunjčica i Korana prelijevaju se preko sedrenih barijera i pretvaraju u predivne vodopade. Modrozelena voda okružena bogatim zelenilom na otočićima i hridima ostavlja bez daha.

Ovo mjesto nosi naziv „Plitvice u malom“ te svakako zaslužuje mjesto na vašem popisu vikend-izleta. Na jednom djelu obale nalazi se i uređeno kupalište te ovdje možete uživati u vodenim aktivnostima. Rastoke možete posjetiti u svim godišnjim dobima te se prošetati mnogobrojnim putićima i mostićima. Obnovljene su i mnoge stare kuće te drveni mlinovi žličari, što samo dodatno pridonosi šarmu tog bajkovitog mjesta.

Staro selo Kumrovec

Muzej na otvorenom „Staro selo“ Kumrovec svakako je jedno od mjesta koje bi trebalo doživjeti. Naime, svi objekti koji se ovdje nalaze obnovljeni su na starim temeljima. Obnovljena je stara jezgra naselja Kumrovec, Vila Kumrovec s arboretumom, kurija grofova Erdödy te pripadajuće livade i obradive površine. Restauriran je 21 stambeni objekt, stara pučka škola, 10 gospodarskih zgrada, 9 pratećih objekata.

Posjetom u ovo selo vraćate se u neka davna vremena. A nikako ne smijete propustiti posjetiti rodnu kuću Josipa Broza Tita. U Kumrovcu možete upoznati razne tradicijske obrte i običaje poput kovačkog obrta, kožarstva, lončarstva, izradu licitara, običaje zagorske svadbe…. Kumrovec je svakako zabavno mjesto na kojem ćete mnogo toga naučiti o prošlosti ovog kraja i pritom se dobro zabaviti.

Kuterevo i okolica

Kuterevo je ličko selo poznato po medvjedima. Naime, u tom selu nalazi se utočiste za mlade medvjediće koji su ostali bez majke ili pak ozlijeđene medvjede koji više ne mogu preživjeti u divljini. Ako niste znali, Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja s velikom populacijom smeđih medvjeda, koji obitavaju u najvećem broju upravo na ličkom području.

Utočište je najbolje posjetiti tijekom proljeća, ljeta ili jeseni jer medvjedi spavaju zimski san pa nije poželjno uznemiravati ih tijekom zime. U Kuterevu ćete mnogo toga naučiti o medvjedima, pobliže se upoznati s tim krznenim divovima, njihovim navikama i prirodnim staništem. Svakako je jedno od mjesta koje će vas oduševiti.

Kad ste već u Lici, iskoristite priliku i zaputite se do Centra za posjetitelje Krasno, gdje u Kući Velebita možete upoznati planinu i način života u divljini. Provozajte se i do Zavratnice, za mnoge najljepšeg fjorda na sjevernom Jadranu. Na popis stavite i stare mlinice na rijeci Gackoj i istražite Cerovačke špilje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju