Što je veća plaža, više je mjesta u "sigurnoj zoni" i manji je rizik od zaraze, smatraju stručnjaci. No bez obzira na koronavirus, dugačke europske plaže na kojima svatko ima svoj komadić pijeska (ili stijene) uvijek su dobra ideja ako tražite mir.

Forbes je napravio svoju ljestvicu najboljih plaža na kojima se može mirne duše izolirati, i zbog same plaže, i zbog malih hotela u kojima paze na čistoću ili broja turističkih apartmana. Od Grčke i Portugala do Litve i Poljske ima dovoljno mjesta za sve.

Preveza, Grčka

Monolithi na zapadnoj obali Preveze sa svojih 25 km nosi titulu najduže od svih plaža u zemljama EU-a. Proteže se od sela Mytikas do Kastroskykije i završava u zaštićenoj šumi.

Plaža je nekoć je bila kamena, ali su je njemački i talijanski vojnici oružjem i eksplozijama pretvorili u pješčanu. Hoteli i trgovine u Prevezi ponovno se otvaraju turistima početkom srpnja.

Comporta, Alentejo, Portugal

Comporta se nalazi samo nekoliko kilometara od Lisabona, a dovoljno je velika da satima ne morate sresti nikoga na putu. Oko plaže, koja je idealna za obiteljski odmor, ima dovoljno apartmana, privatnih vila i malih hotela. Većina hotela otvorit će se sredinom lipnja, a ostali će pričekati do početka srpnja.

Hel, Poljska

Poluotok Hel, dugačak 35 kilometara, na sjeveru Poljske poznat je po svojim pješčanim plažama koje se protežu čitavom njegovom dužinom. Plaže su široke i do tri kilometra, tako da ima pregršt mjesta za ručnike i suncobrane. Poljske granice trebale bi se otvoriti sredinom lipnja.

Porto Santo, Madeira

Prekrasne pješčane plaže, kristalno čista voda i mir privlače posjetitelje na Porto Santo, nestvarno lijep otok koji je od Madeire udaljen kratkom vožnjom trajektom. Devet kilometara plaža sasvim je dovoljno da svatko pronađe svoju sigurnu zonu za uživanje. Porto Santo za turiste se otvara od početka srpnja.

Halikounas, Krf

Krf je grčki otok povoljnog smještaja i niskih cijena, poznat po maslinama, vrhunskom maslinovu ulju i finoj mediteranskoj kuhinji. Jedna od najvećih pješčanih plaža na otoku, na kojoj sunčanje i kupanje ove godine počinje od početka srpnja, zove se Halikounas i nudi pregršt mogućnosti za guštanje.

Riviera, Malta

Zbog idealne klime u svako doba godine, Malti tepaju da je raj na zemlji. Osim što se možete utaboriti na prekrasnoj plaži Riviera, krenite i do otoka Gozo te tamo potražite špilju Kalipso. 

Prema legendi, tamo je Kalipso sedam godina držala Odiseja zatvorenikom ljubavi, a nakon što je otišao, ona je umrla od tuge. Malta će se za posjetitelje otvoriti početkom srpnja.

Jurmala, Latvija

Sa svoja 33 kilometra finog pijeska, plaža Jurmala u Latviji idealno je mjesto za sve one koji žele zaboraviti na rutinu. Jurmala je poznato odredište za uživanje u wellnessu pa ako ste sanjali o tome da vas masiraju, maze i paze, razmislite o Latviji. Odsjesti možete u luksuznim drvenim kućicama, hotelima s bazenima i apartmanima koji se otvaraju početkom srpnja.

Nida, Litva

Jedinstveno mjesto u Europi, Nida ima sve što treba da se iskopčate od stresa i povežete s prirodom. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Klaipéde ili četiri sata od Vilniusa.

Nida ima više od 100 kilometara finog pijeska, zbog čega se doima kao da je odsječena od ostatka svijeta. Otvara se početkom srpnja.

Binz, Rügen, Njemačka

Rügen je najveći njemački otok, a s gradom Stralsund na kopnu povezan je mostom.  Na obalama, naročito istočnoj, postoje brojna turistička odmarališta, ima i dovoljno zaštićenih rezervata prirode.

Najveći i glavni grad na otoku je Bergen auf Rügen, koji se nalazi u središnjem dijelu otoka. Binz je najveće odmaralište s istoimenom pješčanom plažom koja se proteže duž pet kilometara i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Otvara se početkom srpnja.

Meia Praia, Lagos, Algarve, Portugal

Meia Praia najveća je plaža u regiji Lagos i idealna za kupanje, sunčanje, odbojku i druge zanimacije tijekom cijeloga dana. Četiri kilometara zlatnog pijeska sasvim je dovoljno da ne zapnete u gužvi.

Mali kafići i barovi načičkani duž obale imaju dovoljno mjesta za turiste, čak i kad je vrhunac sezone. Otvara se početkom srpnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju