Jedna od najtoplijih europskih destinacija na kojoj i zimi možete uhvatiti obilje sunca jest Malta. S obzirom na to da se mogu naći jeftine avionske karte iz Zagreba, sve je popularnije odredište za odmor i izvan sezone kupanja. Iako ljenčarenje na plažama nije toliko popularno u siječnju i veljači, na Malti je i zimi (kada ne puše vjetar) ugodno u kratkim rukavima ili laganim jaknama. Iako je manja od Brača, malteška prošlost itekako je uzbudljiva, a narodi koji su se ondje izmjenjivali ostavili su svoj trag na svakom koraku: u arhitekturi, umjetnosti, kulturi, kao i gastronomiji. Odlučite li otputovati na Maltu, ali želite iskoristiti i čari toplog mora, možete planirati putovanje u svibnju kada sunce nije toliko jako, pa ćete i dio vremena moći iskoristiti za razgledavanje.

Ruke gore za autobus

Istraživanje Malte javnim prijevozom izvedivo je, ali trebat će vam ponešto strpljenja. Prije svega zato što su Maltežani dosta opušteni oko voznog reda, pa nemojte očekivati da će autobus stići u vrijeme po rasporedu. Niti da će nužno ići po zakazanoj ruti. Pripremite se i na ludu vožnju po zavojima, prozore koji se ne smiju otvarati, kao i provlačenje kroz uske ulice - a kako vam autobus ne bi pobjegao ispred nosa, signalizirajte vozaču rukom da se zaustavi na stanici.

Ostajete li na Malti sedam dana, isplati se uzeti karticu Explore, koja traje tjedan dana i vrijedi za autobuse i na Malti i na Gozu, ali ne i za direktne autobusne linije (što se često uči na teži način). U autobusima možete kupiti i karte za pojedinačnu vožnju, ali pripremite kovanice. Prodaju se po cijeni od dva eura u sezoni i vrijede dva sata TD (Tallinja Direct), odnosno direktne linije koštat će vas tri eura. Korisno je znati i da su linije koje počinju slovom N su noćne, a one koje u nazivu imaju X vode na aerodrom.

Malta Zanimljivosti Neobičan otok: Znate li zašto Maltežani ne metu kuću nakon što padne mrak?

Pravi adapter

Velika je vjerojatnost da ćete u hotelima imati utičnice s USB nastavcima kao biste mogli napuniti mobitele i druge uređaje, no (osobito za privatni smještaj) korisno je ponijeti adapter jer Maltežani koriste britanski tip utičnica.

Food truckovi koji se ne propuštaju

Food truckove, baš kao i smoothie barove na Malti ne možete promašiti, a neke od njih vrijedi posjetiti i nekoliko puta. EAT je jedan od najpopularnijih restorana na kotačima na otoku, ako volite dimljeno meso, roštilj i prijateljske cijene, nemojte ga zaobići. Mi smo isprobali smashed burger u Mosti koji je za svaku preporuku, baš kao i pogled na idilično zelenilo i magarce koji se vrzmaju uokolo. EAT ćete naći i  u Pembrokeu, nedaleko od St. Juliana. Chubbz Burger Bar u Naxxaru, Krepree koji drži palačinke i shakeove te Banh Mi s vijetnamskom hranom neki su od najpopularnijih food truckova na otoku. 

Malta Hrana i piće Mali otok savršene hrane: 7 odličnih jela koja treba probati na Malti

Lijevo i desno

Osim utičnica, nasljeđe je Britanaca na Malti i vožnja lijevom stranom, pa ne čudi da i na pločnicima pišu upozorenja da treba provjeriti ide li auto prije nego što zakoračite na cestu. No veći je problem korištenje rent-a-cara, stoga vozite oprezno odlučite li unajmiti auto.

Pssst…

Na Malti su posao pronašle tisuće radnika s Balkana, pa ćete svako malo čuti poznate riječi iz regije - što je odlično ako želite razgovarati, ali loše ako ste skloni glasnom ogovaranju. :) Mi smo pak glasno komentirali predivan pogled s rooftop bara Coffee Circus Smilea u Rabatu, gradiću kraj Mdine, pa i porazgovarali s vlasnicom koja je na Maltu došla iz Slavonije. Ona je zaslužna za boemski štih, finu hranu i odličnu kavu koju ondje možete kušati. 

Kava koja se ne zaobilazi

Volite li specialty kavu, Malta vas neće razočarati. Osim u kafićima naručuje se i s food truckova, a neka od mjesta na kojima je možete isprobati jesu Lot 61 Coffee Roasters, Coffee Circus, MumentiCaffé Berry, raj za vegane, u ponudi ima i razne vrste kava sa savršenom kremom od pistacija. Prefina zelena krema u Berry dolazi iz Brontea na Siciliji, poznatom po najboljim pistacijama na svijetu. Na Malti ne nedostaje zanimljivih mjesta punih šarma s odličnom kavom, pa želju za kofeinom nismo trošili na velike lance s kavom.

Gozo Gozo (Foto: Shutterstock)

Pazi, meduza! 

Malta ima prekrasne plaže, čisto more, ali i meduze koje se vrzmaju uvalama. Na nekim plažama postoje i slikovne upute što učiniti kada vas zagrli određena vrsta - u nekim slučajevima se koža umiruje ledom, a u drugima vrućim oblozima, jabučnim octom ili kombinacijom sode bikarbone i morske vode. Ispiranje u običnoj vodi, alkoholu ili trljanje je zabranjeno. Kako biste mogli provjeriti u kojim se uvalama kreću meduze na Malti, možete zapratiti i neku od stranica na Facebook ili onih s vremenskom prognozom pa vidjeti gdje se kreću. 

U potrazi za suncem: "Vrući" zimski odmor po koji ne trebate na drugi kraj svijeta Malta +0 Malta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju