Mývatn je prekrasno jezero s mnogo malih otoka na sjeveru Islanda, četvrto najveće jezero u zemlji – i jedno od najljepših čuda prirode. Zbog svoje boje, vulkanskog podrijetla, šarolikog ptičjeg svijeta koji ondje živi predstavlja čudesnu atrakciju. Ondje je tijekom zime snimana i serija Game of Thrones, kada je poslužio kao idealna kulisa za zemlje sjeverno od Zida, točnije Manceov kamp.

Mývatn se nalazi u (hiper)aktivnom geotermalnom području, što mu daje jedinstven izgled. Nedaleko je i ozloglašeni vulkan Víti, čije ime u prijevodu znači 'pakao'. Otoci su većinom pseudokrateri, odnosno lažni krateri bez korijena, a upravo zbog moćne geotermalne aktivnosti Mývatn je omiljeno kupalište.

Na dva kilometra istočno od sela Reykjahlíð naići ćete na savršen primjer uživanja u toplim islandskim izvorima. Otvorene 2004. godine, kupke Mývatn sjeverni su ekvivalent poznatijeg kupališta Plava laguna, koje se nalazi na jugozapadu Islanda. Odlučite li posjetiti kupalište Mývatn tijekom ljeta, preporučuje se rezervirati karte unaprijed. Temperatura vode je od 36 do 40 stupnjeva, a budući da sadrži obilje minerala, osobito sumpora, lijek je za kožu i pluća.

Temperatura u dvije parne kupelji penje se i do 50 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost je blizu 100 posto, pa se posjetiteljima savjetuje da prethodno popiju puno vode. Ondje ćete pronaći i odvojeni bazen za malu djecu, kao i restoran.

Osim za kupanje, Mývatn je raj za promatranje ptica močvarica, osobito patki. No oni koji traže tupike (engl. puffin) morat će krenuti prema liticama poput onih u Látrabjargu i Dyrhólaeyu između svibnja i rujna.

Od okolnih mjesta izrazito je zanimljiv Dimmuborgir, veliko područje neobično oblikovanih polja lave istočno od Mývatna, koje se sastoji od raznih vulkanskih špilja i kamenih formacija. Na zapadu je pak "prijestolnica sjevera", šarmantni Akureyri, a na istoku možete pronaći najveći vodopad na Islandu Dettifoss, koji je ujedno i najmoćniji vodopad u Europi, te nevjerojatan kanjon u obliku potkove Ásbyrgi. Prema legendi, kanjon je nastao kada se Odinov konj Sleipnir s osam nogu odgurnuo od zemlje, galopirajući zrakom. Najbrži konj na svijetu imao je osam nogu i bez problema je mogao juriti zemljom, zrakom i morem, ali jedino ga je Odin mogao jahati.

Nevjerojatna građevina na 3454 metra nadmorske visine do koje možete doći vlakom +0 Jungfraujoch

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju