Mtskheta je jedan od najstarijih gradova svijeta i bivša prijestolnica Gruzije. Smješten je samo 20 kilometara sjeverno od Tbilisija, a svjedoči povijesti ljudskog života koja je ovdje prisutna već više od 3 tisuće godina.

Baš kao i kod mnogih drugih mjesta na području Kavkaza, ovdje većinu UNESCO-ove baštine čine crkve i samostani s dugom poviješću i zanimljivom arhitekturom.

Često ćete naići na podatak da je upravo Armenija prva kršćanska zemlja na svijetu, no ni Gruzija ne zaostaje mnogo. Ovdje je kršćanstvo prihvaćeno baš u drevnom gradu Mtskheta.

Danas je poznat i kao “drevna duša Gruzije”, a UNESCO štiti čak tri lokacije. Jedna od njih je samostan Jvari, smješten na najvišem vrhu u Mtskheti. Opstao je na ovom mjestu od 6. stoljeća, a ovdje je – prema kršćanskom vjerovanju – Sveta Nina gruzijska prva obratila narod na kršćanstvo.

Drugo mjesto od velikog značaja je samostan Samtavro. Nekad je bio dom evanđelistice Svete Nine, a danas je počivalište asirskih očeva, kao i drevnog kralja Miriana i kraljice Nane.

Posljednje mjesto, ali ne i atrakcija koju grad nudi, jest Katedrala Svetitskhoveli. Prema legendi, Kristova haljina ostala je zakopana ispod katedrale. Kako je do toga došlo? Tako što je jedan Gruzijac svjedočio posljednjim danima Isusa Krista u Jeruzalemu, a pritom je došao u priliku uzeti jednu od njegovih haljina.

Upravo su ova veličanstvena i duga povijest, ali i vjerska baština, ono što generira turizam ovog područja te privlači većinu njegovih posjetitelja. No, Mtskheta je više od značajnih samostana.

Šarmantni grad ima nevjerojatnu panoramu: u njegovoj pozadini nalaze se planine od kojih zastaje dah, a njegove ulice vrve životom sa svojim brojnim trgovinama, tržnicama, ukusnom uličnom hranom i neizostavnim (i jeftinim) – vinom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju