Otkako je James Donaldson, poznatiji pod nadimkom MrBeast, objavio na svojem kanalu na YouTubeu video pod imenom "Preživio sam 7 dana u napuštenom gradu", ne prestaje se pričati o Kuparima.

Ovo nekadašnje odmaralište vojne elite Jugoslavenske narodne armije u općini Župa dubrovačka, u kojem je najpoznatiji youtuber današnjice snimao s prijateljima, nije napušteno – samo tako izgleda u zimskim mjesecima.

Prema popisu stanovnika iz 2021. godine, u Kuparima živi 950 stanovnika. U ljetnim pak mjesecima mjesto oživi, a mnogi se dođu kupati na prekrasnu pješčano-šljunčanu plažu u uvali koja oduzima dah.

Nekadašnja ciglana u Kuparima

Kupari su smješteni na padini brežuljka u uvali Župskog zaljeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji desetak kilometara od centra Dubrovnika.

Naselje je dobilo ime prema latinskom nazivu za ciglare – cuparii. Proizvodnja opeke i crijepa (kupe) na ovom području datira još iz ranog srednjeg vijeka, a neko vrijeme Kupari su se nazivali i Criepi.

Proizvodnja opeke i crijepa tijekom desetljeća je jačala i razvijala se, a njezina važnost bila je posebno izražena nakon Velikog potresa iz 1667. godine kada se moralo mnogo toga razrušenog popraviti i nanovo izgraditi u Dubrovniku i okolici.

Evo kako izgledaju hoteli u Kuparima danas Evo kako izgledaju hoteli u Kuparima danas (Foto: Shutterstock)

Početkom 20. stoljeća Kupari su se počeli transformirati u sjajnu destinaciju ljetnog, ali i zimskog turizma.

Prepoznavši njegov potencijal, poduzetnici iz Čehoslovačke grade prvi hotel 1920. godine, nakon čega je slijedilo uređivanje plaža, parkova i šetališta, gradnja sportskih terena te objekata za odmor i rekreaciju.

Napušteni i razrušeni hoteli

U drugoj polovici 20. stoljeća Kupari postaju vojno odmaralište namijenjeno časnicima JNA i njihovim obiteljima te državnim dužnosnicima bivše Jugoslavije. Gradi se impresivni hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA s nevjerojatnim pogledom na more i okolicu.

Jad i tuga: Nekoć glasovito lječilište zbog kojeg je u Hrvatsku dolazila cijela Jugoslavija danas je teško prepoznati Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 18 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 17 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 16 +15 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 15

Čak je i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito ovdje imao vilu, u kojoj je ugošćivao brojne svjetske državnike i dostojanstvenike.

Hoteli Mladost, Grand, Goričina1 i Goričina2, Pelegrin, Kupari i Galeb u uvali Kupari na vrhuncu svoje popularnosti mogli su primiti oko 2000 gostiju. Tijekom Domovinskog rata doživjeli su ogromnu devastaciju – uništeni su, opljačkani i razrušeni.

Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa napušteni su već duže od dva desetljeća.

Što je MrBeast radio u Kuparima ove zime, pogledajte u videu u nastavku teksta.

Kad jednom kročite na ovaj naš otok, shvatit ćete zašto mu se i holivudske zvijezde stalno vraćaju Lopud - 11 Lopud - 6 Lopud - 9 +8 Lopud - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju