Između dviju rijeka, u podnožju francuskog planinskog lanca Montagne noire (Crna planina) ugnijezdilo se idilično mjestašce Montolieu. Pronaći ćete ga na otprilike sat vremena vožnje od Toulousea prema jugoistoku.

U uličicama koje vijugaju malenim trgovima do srednjovjekovne crkve nalazi se tolika koncentracija prodavaonica starih i novih knjiga, kakve nema u većim gradovima. Dok susjedna sela i gradići u tom dijelu Francuske šarm duguju predivnoj prirodi i starinskoj arhitekturi, Montolieu živi posve drukčiji život.

Europski gradovi knjiga 

Posljednja tri desetljeća mjestašce  je marljivo skupljalo zaljubljenike u knjige i umjetnost. Iako broji tek 821 stanovnika i nema niti jednog bankomata, može se pohvaliti s čak 15 privatnih knjižara i antikvarijata s knjigama, što ga čini jedinim službenim gradom knjiga u južnoj Francuskoj. Montolieu nije jedini grad knjiga na svijetu: velški Hay-on-Wye, dom više od 20 knjižara, a i belgijski Redu posvećen je knjigama.

Montolieu, francuski grad knjiga - 2 Montolieu, francuski grad knjiga - 2 (Foto: Shutterstock)

Popularna događanja 

Montolieu je dom muzeja posvećenog knjigama: Musée des Arts & Métiers du Livre mjesto je na koje posjetitelji dolaze saznati ponešto o povijesti tiskanja i umjetnosti izrade knjiga, ali i sudjelovati na radionicama na kojima stručnjaci prenose svoje znanje o temama kao što je kaligrafija ili uvezivanje knjiga. Mali grad nedaleko od Pireneja živne za Uskrs, kada dolaze na veliki sajam knjiga, a ljeti se pak tvornica tekstila iz 18. stoljeća pretvara u kulturni centar koji ugošćuje koncerte i umjetničke izložbe. No čak i tijekom zime Montolieu nudi ponešto za ljubitelje umjetnosti.

Umjetnost na svakom koraku 

U šetnji srednjovjekovnim uličicama vidjet ćete brojne umjetničke prodavaonice sa slikama, keramikom i raznim umjetničkim predmetima. I dok u Montolieuu nema bankomata, namirnice se mogu kupiti pritiskom na gumb: dvije lokalne farme svakodnevno pune rashladne automate organskim proizvodima, uključujući neke od najslađih i najsočnijih jabuka po kojima je poznat taj kutak Francuske.

Francuske slastice iz pekarnice Adelie Hrana i piće "Volim more, masline, hranu, ljude i tempo života": Francuskinja zaljubljena u hrvatsku obalu otvorila pekarnicu o kojoj se priča

Drukčije od drugih

A u prodavaonicama s knjigama pronaći ćete klasike, ali i vrijedne stripove, kao i prastare knjige čije su stranice krhkije od leptirovih krila. Bez obzira na velik broj prodavača knjiga, u Montolieu nema konkurencije. Prodavači rado razgovaraju s kupcima i usmjeravaju ih kolegama kada su u potrazi za određenim primjerkom. Bez nezdravog natjecanja, francusko selo knjiga primjer je kako se može postići sklad i zadovoljstvo na poslu kada svatko želi doprinijeti zajednici u kojoj živi.  

Što rade Finci? U Europi započelo vaganje putnika prije ulaska u avion Avion Sjedala - 1 Zračna luka +1 Avion

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju